Exerciţiile cuprind operaţiuni de căutare, monitorizare şi supraveghere a inamicului, deblocarea unor sisteme de securitate şi intrarea în unităţi securizate cu scopul de a obţine informaţii.
„Militarii au efectuat un raid asupra unui post inamic simulat şi alte elemente de formare tactică şi specială. De asemenea, cercetaşii au găsit soluţii la probleme practice în organizarea căutării, observării şi supravegherii subiectului, au practicat spargerea securităţii şi pătrunderea sub acoperire în instalaţii cu scopul de a obţine informaţii secrete”, precizează Districtul Militar de Vest al Federaţiei ruse într-un comunicat.
60 la sută din populaţia Transnistriei e formată din ruşi şi ucraineni. Rusia are aproximativ 1.500 de militari în Transnistria, un teritoriu separatist din Republica Moldova situat la graniţa cu Ucraina. Dintre aceştia, aproximativ 1.400 de militari fac parte din Grupul Operativ de Trupe Ruseşti din Transnistria, constituit în urmă cu 20 de ani prin reorganizarea fostei Armate a 14-a a URSS.
Republica Moldova consideră însă că staţionarea militarilor ruşi în regiunea transnistreană contravine Constituţiei moldovene şi, din acest motiv, Chişinăul, OSCE, UE şi SUA au cerut în repetate rânduri retragerea lor.
În plus, Parlamentul de la Kiev a aprobat, la 21 mai, anularea a cinci acorduri de securitate cu Rusia, inclusiv unul care le permitea ruşilor să transporte personal militar spre regiunea transnistreană. Anularea dreptului de tranzit pentru aceste trupe creează o problemă logistică pentru Rusia.