Separatiștii de la Tiraspol cer ca referendumul pro-UE al Rep. Moldova să fie organizat și în Transnistria: „Am aşteptat cu răbdare”

Data publicării:
Tiraspol, Republik Moldau 02. September 2024: Tag der Republik Transnistrien - 2024 Im Bild: Auftritt der Ehrengarde der
Potrivit Tiraspolului, Chişinăul „a ignorat poziţia poporului transnistrean”. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Tiraspolul cere organizarea referendumului privind aderarea Republicii Moldovei la Uniunea Europeană şi pe teritoriul regiunii separatiste proruse, care nu este administrat de Chişinău, „pentru a obţine opinia reală a tuturor transnistrenilor”, potrivit unui comunicat transmis vineri de aşa-zisul „minister de externe” al Transnistriei.

Am aşteptat cu răbdare şi am analizat cu atenţie procesele de pregătire pentru aceste plebiscit, sperând că vocea cetăţenilor care locuiesc în Transnistria va fi de asemenea importantă. (…) Totuşi, după cum vedem, Moldova în toţi aceşti ani acţionează într-un mod standard. (…) Pe parcursul anului trecut, partea moldovenească nu a făcut nici un efort pentru a iniţia un dialog pe tema referendumului. Este evident că Chişinăul nu are nevoie de cetăţenii noştri, nu este interesată de părerea lor”, se spune în comunicatul citat de NewsMaker, informează News.ro.

Potrivit Tiraspolului, Chişinăul a „ignorat poziţia poporului transnistrean, fără măcar a încerca să propună deschiderea secţiilor de votare pe teritoriul Transnistriei”.

Pentru a obţine opinia reală a tuturor transnistrenilor considerăm că este foarte posibil de a organiza referendumul privind atitudinea faţă de Uniunea Europeană pe teritoriul nostru”, a comunicat aşa-zisul „minister de externe” de la Tiraspol, care susţine că ar fi posibilă desfăşurarea unei astfel de consultări populare pe baza unor „acorduri între părţi, cu participarea observatorilor, inclusiv internaţionali, şi cu dorinţa comunităţii mondiale de a ţine cont de opinia populaţiei din Transnistria”.

În Republica Moldova vor avea loc la 20 octombrie alegeri prezidenţiale concomitent cu un referendum constituţional privind aderarea ţării la Uniunea Europeană.

Autorităţile vor deschide 30 de secţii de votare pentru locuitorii din regiunea transnistreană care deţin acte de identitate emise de Republica Moldova şi care au drept de vot. Secţiile vor fi deschise în 21 de localităţi din perimetrul Zonei de Securitate, precum şi în municipiul Chişinău.

La ce întrebare se va răspunde la referendumul din Republica Moldova

Referendumul din 20 octombrie va conţine o singură întrebare: „Susţineţi modificarea Constituţiei în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”, cu două variante de răspuns: „Da” sau „Nu”.

Republica Moldova a obţinut statutul de ţară candidată la UE pe 23 iunie 2022, iar în decembrie 2023 Consiliul European a aprobat deschiderea negocierilor de aderare. Înscrierea acestei orientări proeuropene în Constituţie ar garanta menţinerea cursului proeuropean şi ar da o pârghie suplimentară pentru reforme.

Pentru ca rezultatele unui referendum să fie validate, e nevoie ca la urne să vină cel puţin o treime din persoanele înscrise pe listele de vot.

Referendumul din octombrie va fi unul constituţional, la care se decid propuneri ce ţin revizuirea sau modificarea Constituţiei. Dacă mai mult de 50% din alegători se vor pronunţa în favoarea aderării la UE, aceasta direcţie de dezvoltare a ţării va fi introdusă în Constituţie. Dacă, ulterior, s-ar schimba guvernarea, aceasta nu ar putea modifica această prevedere în legea supremă din stat.

Transnistria, care nu este sub controlul Chişinăului şi are o orientare pronunţat prorusă, este interesată de eşuarea acestui referendum.

Deşi un referendum naţional în favoarea UE nu este o condiţie obligatorie în procesul aderării, multe state au organizat un astfel de plebiscit.Treispezece ţări membre ale UE, între care Austria, Finlanda, Polonia, Croaţia sau Letonia, au avut referendumuri pre-aderare. În unele cazuri, referendumurile au fost organizate cu mulţi ani înainte ca ţara să devină membră sau să fie demarate negocierile de aderare.

În România şi Bulgaria, care au devenit membre UE în 2007, procesul de aderare a avut loc prin consens politic, fără să fie organizate consultări ale populaţiei, care sprijinea oricum masiv această direcţie.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Un doctor a mâncat șuncă, unt și ouă timp de 30 de zile: Ce a descoperit...
Digi FM
Două femei au fost date jos dintr-un avion pe motiv că au refuzat să-și acopere bustul: „Ne-au tratat ca pe...
Pro FM
CRBL nu-și mai ascunde sentimentele pentru iubita tinerică. Dovezile publice de iubire pentru Olga, aflată la...
Film Now
Adevăratul motiv pentru care Al Pacino a renunțat la alcool și droguri: „Nu știam ce se întâmplă cu mine!”
Adevarul
Personalitatea mai puțin știută a lui Vlad Țepeș: „Vorbea șase limbi, avea maniere alese și le fermeca pe...
Newsweek
Cine a primit, deja, 250 lei pe cardul de alimente? În ce zile intră banii la ceilalți beneficiari?
Digi FM
Povestea celui mai periculos deținut din „Beciul Domnesc”: „În acea pungă cu portocale am găsit un pistol și...
Digi World
O dieteticiană care lucrează cu bolnavi de cancer, despre alimentele și băuturile pe care nu le consumă...
Digi Animal World
Gestul făcut de un câine pentru a-și convinge stăpânul să-i dea o felie de pizza: „Se oprește doar când...
Film Now
Cum arată Isabella Rossellini, fiica lui Ingrid Bergman și fosta soție a lui Martin Scorsese, la 38 de ani de...
UTV
Pepe contesta acuzatiile Ralucai Pastrama: Batalia pentru custodia fetelor ajunge in instanta. „Daca ii dau...