„Analizăm posibilitățile de a ne asigura prezența la Marea Neagră, prin forțe aeriene și navale. Avem aceste discuții și le centrăm pe statele riverane ca România, Bulgaria și Turcia”. Declarația a fost făcută de secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, într-un interviu în exclusivitate pentru Digi24.
Balazs Barabas, jurnalist Digi24: România și Marea Neagră reprezintă granița de est a NATO și a UE. Cum va trebui apărată Marea Neagră și care trebuie să fie rolul României în această privință?
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO: „În primul rând, sarcina centrală și principiul central al NATO sunt unitatea și protecția reciprocă, pe baza ideii că dacă un aliat este atacat, atunci este considerat atac împotriva întregii alianțe. Este ceea ce numim apărare colectivă și a funcționat foarte bine în cei aproape 70 de ani care au trecut. Prin forța și unitatea noastră, prin faptul că trimitem un semnal clar că ne apărăm reciproc, am asigurat într-o măsură suficientă descurajarea tuturor inamicilor potențiali și am menținut pacea în Europa. În ce privește regiunea Mării Negre în mod special, am decis să mărim și să ne întărim prezența în sud-estul Alianței și în România, mai ales printr-o brigadă sub conducerea României. Dar și alți aliați contribuie cu forțe militare.Statele Unite, Germania și alte țări au anunțat că vor participa la această brigadă, care va avea un caracter multinațional și astfel va transmite un mesaj de unitate a Alianței, pe lângă prezența noastră în sud-est. În plus, analizăm posibilitățile de a ne asigura prezența deasupra Mării Negre, prin forțe aeriene și navale. Avem aceste discuții și le centrăm pe statele riverane ca România, Bulgaria și Turcia. Salutăm faptul că NATO și aliații săi din jurul Mării Negre analizează împreună posibilitățile de a asigura prezența în regiunea Mării Negre”.
Interviul integral pe care secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, l-a acordat în exclusivitate pentru Digi24 poate fi urmărit în emisiunea „Pasaport diplomatic”, sâmbătă de la 22.30.