EXCLUSIV. Eric Bisschop, adjunct al procurorului federal al Belgiei: Ameninţarea teroristă nu va dispărea prea curând din Europa

Data publicării:
eric bisschop -7310292-Mediafax Foto-Alexandru Hojda

Reporter: Ce ne puteţi spune despre legătura fenomenului terorist din Belgia cu Statul Islamic?

Eric Bisschop: Da. Din păcate, am avut câteva experienţe anul trecut în Belgia din care au rezultat cazuri de terorism. Am avut atacul de la Muzeul Evreiesc anul trecut, am avut faimosul proces al grupării „Sharia pentru Belgia" şi am avut, în urmă cu câteva luni, cazul din Verviers, în urma căruia am eliminat o celulă teroristă care urma să comită atacuri în ţara noastră. Relaţiile cu gruparea Statul Islamic, dar şi cu comunitatea musulmană sunt destul de dificile. Anul trecut, în Belgia, a apărut aşa-numitul fenomen al radicalizării, în cadrul comunităţii islamice. Statisticile din Belgia arată că avem între 400 şi 500 de persoane pe care le numim „luptători străini”, care se duc în Siria, dar aceşti luptători străini se întorc din Siria în Belgia. Pe aceştia îi numim „reveniţi”. Fac mari probleme, pentru că se întorc îndoctrinaţi şi foarte mulţi dintre ei sunt pregătiţi să comită atacuri în fiecare zi, pentru a destabiliza situaţia din ţară. Relaţiile cu membrii comunităţii islamice nu sunt atât de uşor de explicat. Avem o mare comunitate de musulmani, de foarte mulţi ani, şi am constatat că mulţi dintre ei sunt dispuşi să preia viziunile Statului Islamic şi să le implementeze în Belgia, un fel de Sharia, acel cod islamic. Este o problemă. Motivele? Este vorba despre o lipsă de integrare. Dar nimeni nu poate să spună sută la sută de ce Belgia este atât de bine reprezentată - în sensul rău, desigur - de luptători care merg în Siria.

Reporter: Să rămânem puţin pe subiectul luptătorilor străini. Ce fel de activitaţi au atunci când se întorc din Siria sau Irak? Încearcă să-i radicalizeze şi pe alţii?

Eric Bisschop: În trecut, erau foarte vizibili la nivelul străzii, îşi susţineau cauza în plină stradă, încercând să convingă oamenii să le preia ideologia despre un stat islamic în Belgia. De fapt, ei încearcă să trăiască ascuns. Nu-i vezi pentru că au un loc de muncă obişnuit, au soţii, au copii şi nu este foarte uşor să-i depistezi. După procesul celor din organizaţia „Sharia pentru Belgia", încearcă să stea ascunşi. În rest, par cetăţeni obişnuiţi care au o viaţă normală, un serviciu obişnuit.

Reporter: Ce ne puteţi spune despre operaţiunea antiteroristă din Belgia? Care erau informaţiile pe care le aveaţi despre acel grup? Ce informaţii aţi avut pentru a opri cel grup?

Eric Bisschop: În Belgia, serviciile de informaţii lucrează intens pe acest subiect, pentru a aduna informaţii. Au nişte legături foarte bune cu serviciile din Statele Unite, Marea Britanie şi fac des schimb de date. A ajuns la urechile noastre că există un grup mic în Verviers, format din două sau trei persoane care erau coordonate de Statul Islamic. Cel puţin noi aşa credem. Apoi, la un moment dat, a fost nevoie să luăm o decizie. Ce trebuie să facem? În cazurile de terorism, când acţionezi prea târziu, chiar ajungi prea târziu şi pot fi foarte multe victime. Cred că am luat decizia corectă să intrăm acolo unde credeam că sunt. Am descoperit în acea casă foarte multe mitraliere, muniţie, arme Kalaşnikov, arme de asalt. Un lucru şocant pentru noi a fost descoperirea unor uniforme de poliţişti. Ei voiau să se dea drept poliţişti pentru a comite atacuri în Belgia, pentru a destabiliza complet ţara.

Reporter: Acest grup a fost monitorizat dinainte de data de 15 ianuarie?

Eric Bisschop: Problema cu aceste grupuri este că ele vin şi pleacă. Nu au nevoie de mult timp pentru a se pregăti şi, la un moment dat... nu pot să vorbesc foarte mult despre acest caz, dar erau sub o anumită monitorizare şi a trebuit să decidem ce trebuie să facem cu acele informaţii.

Reporter: Ce aţi încercat să aflaţi după acest eveniment?

Eric Bisschop: Am încercat să aflăm cine a fost implicat. Doar cei trei pe care i-am găsit în casa din Verviers erau mai bine organizaţi, cu indicaţii venite de la ISIS sau din Siria. Partea logistică este foarte importantă. Cine le-a facilitat posibilitatea de a-şi desfăşura activităţile în Verviers? Şi asta este o investigaţie lungă. Trebuie să ştiţi că, în acest moment, avem 55 de persoane arestate preventiv. Este un număr enorm.

Reporter: Este o cifră în creştere?

Eric Bisschop: Da. Este o cifră în creştere. În ultimul an şi jumătate avem cu mult mai multe dosare de terorism, o creştere de 200%.

Reporter: Doi terorişti au fost ucişi. Câţi au fost arestaţi?

Eric Bisschop: Unul.

Reporter: L-aţi interogat?

Eric Bisschop: Da.

Reporter: Care au fost explicaţiile sale?

Eric Bisschop: Nu vă pot spune nimic despre asta. Este un secret al investigaţiei şi cred că veţi înţelege.

Reporter: Da, desigur. Şi în România avem fenomenul luptătorilor străini. Aveţi informaţii din care să rezulte că persoanele care au plecat din Belgia, au tranzitat România, pentru a ajunge în Turcia şi apoi în Siria sau Irak?

Eric Bisschop: Nu am niciun fel de informaţii din care să rezulte vreo legătură cu România. În Belgia încercăm să combatem acest fenomen prin mai multe metode, nu numai prin represiune din partea procurorilor sau a poliţiştilor. Este foarte important să lucrăm şi la latura preventivă, pentru a detecta pericolul din faza incipientă. Spre exemplu, profesorii trebuie să fie atenţi şi să vadă dacă unul dintre elevi se radicalizează, ca să putem interveni. Dar în mod specific, în privinţa României, nu avem niciun indiciu special.

Reporter: Cât de greu a fost să strângeţi dovezile?

Eric Bisschop: În cazul Verviers?

Reporter: Da.

Eric Bisschop: În Parchetul nostru lucrăm foarte strâns cu serviciile de informaţii. Nu doar cele din Belgia, ci cu toate serviciile din lume. Ei sunt implicaţi în toate cazurile pe care le avem. Există o procedură specială, pentru a putea folosi informaţiile de la ei.

Reporter: Anul trecut am văzut atacurile din Belgia, anul acesta pe cele din Paris şi Danemarca. Credeţi că în Europa vor mai avea loc astfel de atacuri?

Eric Bisschop: Această ameninţare nu va dispărea prea curând, din păcate. În Verviers am vorbit despre un grup organizat, dar problema sunt acei "lupi singuratici". Nu este foarte greu ca în capitala Europei să cumperi un pistol sau un Kalaşnikov. Asta este foarte greu de controlat. De la cazul din Verviers, nivelul de alertă teroristă în Belgia este în continuare ridicat.

Reporter: Aţi descoperit cum de se pot cumpăra atât de uşor arme de pe piaţa neagră? Cum pot face asta?

Eric Bisschop: În fiecare ţară există o piaţă neagră a armelor. Dar ceea ce este şi mai îngrijorător - şi vă dau un exemplu: în Slovacia, este o firmă pe internet care vinde arme folosite anterior în conflicte armate şi transformate pentru civili. Dar, pe de altă parte, este foarte uşor să transformi acele arme din nou în unele de luptă. Le cumperi, sub o formă sau alta, legal, pregăteşti din nou pentru luptă armele pe care le-ai cumpărat şi eşti gata să ucizi.

Reporter: România este poziţionată într-o zonă strategică. Avem aici un scut antirachetă şi baze militare ale unor ţări. Credeţi că aceste obiective pot deveni o ţintă pentru teorişti? În Belgia, aveţi centrul Uniunii Europene.

Eric Bisschop: În Belgia avem toate instituţiile europene, sediul NATO este acolo şi multe locuri care ar putea să fie vulnerabile în faţa pericolului terorist. Pe de altă parte, este foarte greu să-ţi dai seama unor vor ataca. Pot să atace un muzeu evreiesc, un autobuz, la metrou, atacă unde nu te aştepţi că vor ataca. Asta e cel mai năucitor. Poţi să încerci să securizezi un loc, dar sunt atât de multe locuri în Belgia unde poate avea loc un atac. Asta e cel mai dificil lucru. Încerci să securizezi NATO, biroul procurorilor, poliţia şi lista este interminabilă. Pentru a opri acest fenomen trebuie să lucrăm pe mai multe paliere. În Belgia, avem o zonă administrativă şi preventivă unde avem experienţă. În urmă cu câteva săptămâni, primarul unui oraş mic de lângă Bruxelles a fost invitat de preşedintele Barack Obama pentru a împărtăşi experienţele despre cum poţi gestiona fenomenul radicălizării. Avem aceste măsuri preventive, pentru a detecta din timp cele mai mici intenţii de radicalizare. Apoi, sunt foarte multe persoane din societatea civilă pregătite să vorbească cu ei, cu părinţii şi să încerce să-i ţină în Belgia, astfel încât să nu plece în Siria. Cu cei care se întorc este aceeaşi problemă. Încercăm să-i supraveghem. Avem şi câteva legi noi în Belgia, pentru a le lua cetăţenia celor care se duc în Siria. Sunt foarte mulţi musulmani care au dublă cetăţenie şi va fi dificil ca ei să se întoarcă în ţară. Avem şi metode represive pe care le aplicăm prin poliţie sau alte structuri de aplicare a legii. Încercăm să urmărim îndeaproape acest fenomen. În urmă cu un an sau doi, aveam, de asemenea, dosare în care am investigat terorismul şi ne permiteam să ne stabilim priorităţie. Alegeam dacă investigăm un caz sau celălalt. Acum trebuie să investigăm totul, pentru că ne temem să nu ratăm ceva care ar putea să aibă consecinţe devastatoare.

Reporter: Aţi împărtăşit procurorilor români din experienţa dumneavoastră în multe dosare. Pe această problemă care ar fi sfaturile dumneavoastră?

Eric Bisschop: Nu ştiu dacă pot da sfaturi. Dar trebuie să ştiţi că între Parchetul Federal din Belgia şi DIICOT există o colaborare veche, încă din 2006. I-am rugat pe colegii români să ne lase să împărtăşim expertiza belgiană cu ei. Scopul următoarelor întâlniri pe care le vom avea va fi lupta împotriva terorismului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
România în cel mai mare dezastru economic din istoria noastră: falimente, șomaj masiv, disperare și vieți...
Digi FM
Sharon Stone, imaginea eleganței la Festivalul de la Palm Springs. Actorul de care e foarte mândră: Cariera...
Pro FM
La 46 de ani, Usher se menține într-o formă de invidiat. Artistul a dezvăluit care este secretul aspectului...
Film Now
Cauza morții regizorului Jeff Baena, soțul actriței Aubrey Plaza, dezvăluită. Cineastul avea 47 de ani
Adevarul
Motivul dureros pentru care David Popovici nu face reclamă la casele de pariuri. Cazul de dependență pe care...
Newsweek
Care pensionari pierd între 150 și 700 lei la pensie în ianuarie? Efectul anulării indexării
Digi FM
Sora lui Kim Jong-un, pentru prima dată în public cu copiii săi. Imagini apărute de Anul Nou, în condiţiile...
Digi World
Câte minute de viaţă pierd fumătorii cu o singură ţigară. Concluziile celei mai noi analize a oamenilor de...
Digi Animal World
Ce s-a întâmplat cu un câine la 15 minute după ce stăpânul său a murit. Familia a fost devastată
Film Now
Jude Law spune că soția sa a uitat că este un tip „atrăgător”, după transformările lui pentru „Firebrand” și...
UTV
26 de filme pe care trebuie sa le vezi neaparat pana la sfarsitul anului 2025