Liderul Alianţei Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European crede că România şi Bulgaria ar avea şanse sporite pentru o aderare rapidă la spaţiul Schengen doar dacă Angela Merkel îi va coopta la guvernare pe social-democraţi.
Cred că dacă SPD ar veni în guvern s-ar putea ajunge la un acord privind o foaie de parcurs clară între UE și România, care să includă sprijin pentru integrarea romilor în România, dar şi în unele oraşe din Germania, ca Duisburg. Nu cred că va exista o schimbare totală de politică, dar ar putea fi găsită o politică mai rezonabilă şi mai bine fondată în a ajuta România să integreze romii și să reducă migrația”, a declarat Hannes Swoboda, citat de Agerpres.
Luni, premierul Finlandei a recunoscut că România îndeplineşte criteriile tehnice, însă Helsinki mai aşteaptă Raportul pe Mecanismul de Cooperare și Verificare de la sfârşitul anului, pentru a lua o decizie finală. Schimbarea de poziţie a oficialilor finlandezi vine după ce preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barosso, a declarat că România şi Bulgaria merită o şansă pentru aderare. Pe de altă parte, ministrul francez de Interne a precizat, săptămâna trecută, că data de 1 ianuarie 2014 nu este bătută în cuie, pentru acceptarea României şi Bulgariei în Schengen.
„În prezent nu am luat nicio decizie în privinţa intrării României şi Bulgariei în spaţiul Schengen. Evident, ca ministru de Interne al Franţei şi ca membru al Consiliului Miniştrilor de Interne şi de Justiţie din Uniunea Europeană, am o poziţie mai mult decât rezervată în privinţa deschiderii imediate a acestei frontiere, câtă vreme România şi Bulgaria nu îşi achită obligaţiile. În niciun caz de la 1 ianuarie, câtă vreme nu se iau măsuri care să garanteze securitatea celorlalte ţări, celorlalte naţiuni”, spunea Manuel Valls.
Reacţia Bucureştiului a fost concisă. Ministerul de Externe a anunţat că România contează pe sprijinul Parisului, după ce premierul Franţei şi-a exprimat susţinerea pentru aderarea ţării la spaţiul de liberă circulaţie.