Europarlamentar german: Modificările legilor justiţiei din România, inacceptabile

Data publicării:
shutterstock_756193063
Foto: Shutterstock

Europarlamentarul german Peter Simon (Alianţa Progresistă a Socialiştilor şi Democraţilor - S&D, din care face parte şi PSD) spune la RFI că acţiunile Parlamentului privind legile justiţiei sunt „inacceptabile” şi califică situaţia din România drept „ciudată”. El se arată „absolut sigur că evenimentele din prezent sunt cel puţin un motiv pentru Comisia Europeană să se gândească mai bine dacă e timpul să deschidă o procedură de infringement”.

shutterstock_756193063
Foto: Shutterstock

„Din punct de vedere european, e puţin ciudat că în România lupta împotriva corupţiei, lupta pentru întărirea justiţiei, lupta pentru sprijinirea procurorilor în desfăşurarea meseriei lor nu este îmbunătăţită, ci, dimpotrivă, este împiedicată. E un pic ciudat. În mod normal, te-ai aştepta ca un stat membru al UE să încerce să devină mai bun din această perspectivă, dar în România se întâmplă pe dos. Încet-încet, ne obişnuim cu asta, vedem ce se întâmplă în Polonia, vedem evoluţiile din Ungaria, trendul este de slăbire a sistemului judiciar. Este complet inacceptabil. Cred că e bine că pe de o parte publicul din România şi pe de altă parte şapte ţări europene i-au spus clar Guvernului de la Bucureşti că se află pe un drum periculos”, a declarat europarlamentul german. 

Întrebat dacă crede că România riscă sancţiuni europene, după model polonez, el a spus că evenimentele din prezent sunt cel puţin un motiv pentru Comisia Europeană să arunce o privire mai atentă asupra situaţiei, să se gândească mai bine dacă e timpul să deschidă o procedură de infringement.

De asemenea, întrebat dacă va discuta cu reprezentanţii PSD, el a răspuns: „În primul rând, e clar că atunci când asemenea lucruri sunt făcute într-un stat membru, discuţia la nivel european nu trebuie să ţină cont de apartenenţa politică. Valorile europene nu sunt negociabile, nu au nimic de-a face cu stânga sau dreapta ori cu numele partidului care conduce ţara respectivă (...). Deci e clar că trebuie să avem o discuţie în Parlament, e clar că şi în familia politică va trebui să avem o asemenea discuţie, dar pentru mine (...), este evident că e important ca în orice stat membru baza legală pentru lupta împotriva corupţiei şi a spălării banilor să fie îmbunătăţită şi nu din contra. Iar din ce citesc eu despre România, indiferent ce partid conduce această ţară, mi se pare că se întâmplă exact opusul a ceea ce trebuie făcut”.

Sursa: News.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce consumi când mănânci pufuleți. Nimeni nu s-ar fi gândit la asta! Dragoș Pătraru: ”Ei conțin, de fapt...
Digi FM
Văduva lui Silviu Prigoană, primele declarații legate de copiii Adrianei Bahmuțeanu: Sunt foarte afectați. Nu...
Pro FM
Ariana Grande, imaginile care au stârnit îngrijorare printre fani: „De ce se înfometează atât de tare?”...
Film Now
Billy Bob Thornton, alături de Connie, cea de-a șasea lui soție, la premiera „Landman”. Sunt căsătoriți de 20...
Adevarul
Putea fi salvat adolescentul care a murit așteptând o ambulanța? Chirurg pediatru: „Nu mai e de competența...
Newsweek
Ministrul Muncii anunță creștere de pensie spectaculoasă pentru unii pensionari. La ce să fie atenți
Digi FM
Ce face acum Adrian Țuțu, primul câștigător "Românii au talent", la 13 ani de când lua premiul de 120.000 de...
Péter Szijjártó
Ministrul ungar de Externe: Trebuie să facem tot posibilul ca România să intre în spațiul Schengen
Digi Animal World
Reacția unei femei când soțul ei a venit acasă cu un câine, în ciuda entuziasmului copiilor: „A spus că e...
Film Now
Jason Statham, poze rare cu frumoasa lui logodnică și cu cei doi copii. Vacanță de vis pe iaht, amintiri de...
UTV
Anca Dinicu a devenit mamica! Actrita a dezvaluit numele bebelusului