Cine sunt și ce fac asistenții europarlamentarilor, armata de mii de oameni care ajută cei 720 de membri ai Parlamentului European

Data publicării:
asistenți parlamentari acreditați la o sesiune a Parlamentului European
Asistenții parlamentari acreditați lucrează direct pentru deputații în Parlamentul European, în birourile acestora de la Bruxelles și Strasbourg. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

O armată de mii de oameni se chinuie zi și noapte pentru a face posibilă munca celor 720 de membri ai Parlamentului European. Asistenții parlamentari acreditați (APA) sunt eroii necunoscuți care îndeplinesc o gamă amețitoare de sarcini pentru ca mesajele europarlamentarilor să fie auzite și să producă efecte.

În funcție de gradul lor de vechime și de nevoile (sau capriciile) șefilor lor, asistenții europarlamentarilor îndeplinesc o gamă amețitoare de sarcini, de la unele ușoare, la de-a dreptul magistrale, în fiecare zi, scrie Politico.

S-ar putea să cumpere cafea, să rezerve călătorii și să actualizeze jurnalul deputatului lor din Parlamentul European dimineața. Apoi vor posta pe rețelele sociale, vor scrie discursuri sau comunicate de presă, după-amiaza. Asistenții de încredere ajută și la elaborarea de amendamente și rapoarte legislative, pentru a deschide calea pentru succesul angajatorului lor.

Sunt necesare flexibilitate și un anumit grad de ucidere a ego-ului. Europarlamentarul „este un Dumnezeu pentru asistenții săi”, scrie o persoană anonimă care susține că a petrecut ani de zile în PE ca APA, pe un blog.

Nenumărați oameni sunt sacrificați pe altarul politicii, dar asistenții europarlamentarilor mențin în cele din urmă proiectul Uniunii Europene. „Zeii” pe care îi slujesc pot fi binevoitori sau răzbunători, inteligenți sau incapabili să folosească o imprimantă.

Pentru parlamentari, a se înconjura cu oamenii potriviți (deputații europeni angajează, de obicei, aproximativ trei asistenți APA la Bruxelles, plus asistenți locali în circumscripția lor) la începutul mandatului poate decide soarta funcției obținute în PE, potrivit europarlamentarului Daniel Freund.

Printre cele mai importante decizii pe care le ia un europarlamentar este [alcătuirea] echipei”, a spus politicianul Verzilor germani, care a fost ales în 2019. „Acei europarlamentari care sunt buni, care modelează legislația, care sunt vizibili în mass-media, adesea depind de cine aduc în echipa lor.”

Ce asistenți ar trebui să angajeze europarlamentarii

Deci, ce ar trebui să caute europarlamentarii? „Trebuie să existe un „clic” și trebuie să poți lucra cu ei, pentru că vei petrece multe ore pe săptămână cu acești oameni.”

Sfatul lui Freund este să cauți cei mai calificați oameni – nu doar să aduci la Bruxelles pe nepotul cuiva din partidul tău căruia îi datorezi o favoare.

Din perspectiva APA, jobul implică a fi „asistent personal, secretar, consilier de politici și consilier politic într-o singură persoană”, explică APA Martin Silič de la Socialiști și Democrați. „APA poartă o mare responsabilitate pentru performanța bună a deputaților europeni”.

În timp ce salariul de pornire este cu mult peste media UE, postul implică ore lungi, neregulate, mize mari și călătorii frecvente la Strasbourg ca parte a circului itinerant parlamentar. Ca să nu mai vorbim de o relație de lucru neobișnuit de strânsă cu șeful.

Funcția poate fi, de asemenea, extrem de plină de satisfacții, după cum mărturisește un asistent din grupul Partidului Popular European, Ivan Botoucharov. „Când lunile de muncă pe un dosar legislativ dau roade, este un sentiment grozav”, continuă el. „Mulți APA spun la sfârșitul zilei: sunt epuizat, dar zâmbesc, pentru că este o muncă interesantă și importantă.”

Pentru tinerii europeni implicați din punct de vedere politic, o perioadă ca APA este o oportunitate unică de a ajuta la formarea UE în conformitate cu principiile acelei persoane – și, eventual, de a-și lansa o carieră în acest proces.

Europarlamentarii decid cum va decurge cariera asistenților

Freund se numără printre numeroșii deputați europeni care au lucrat anterior ca APA, între 2013 și 2014. Asistenții europarlamentarilor își continuă adesea cariera în instituțiile UE sau în țările lor de origine, uneori chiar și ca miniștri.

Dar, șefii lor europarlamentari pot fi predispuși atât la milă, cât și la mânie.

Ei decid până la urmă cum decurge cariera ta”, a spus un APA căruia i s-a acordat anonimatul pentru a vorbi liber. „Un europarlamentar bine conectat îți poate schimba viața cu câteva apeluri telefonice”, a subliniat persoana. „De asemenea, ar putea să se asigure că nu vei mai fi angajat nicăieri.”

Intensitatea relației de muncă împletește privatul și personalul într-un mod nesănătos, a spus același asistent, care a trebuit la un moment dat să se ocupe de facturile personale neplătite al europarlamentarului său, ca să nu mai vorbim de orele lungi de lucru. „Poate șapte zile lucrătoare la rând, am plecat de la birou la miezul nopții sau chiar după miezul nopții.”

Având în vedere riscurile, Freund, devenit europarlamentar APA, îi avertizează pe aspiranții asistenți să se gândească bine înainte de a semna un târg faustian cu un parlamentar al UE cu care nu se potrivește.

Dacă te înțelegi bine, aceasta poate fi – cred – cea mai bună slujbă din lume. Dar dacă nu crezi în ceea ce fac ei din punct de vedere politic sau nu te înțelegi la nivel personal, aceasta poate fi și cea mai proastă slujbă din lume”, a mai spus acesta

Cum poți deveni asistent parlamentar acreditat (APA)

Deputații în Parlamentul European își aleg asistenții parlamentari acreditați (sau „APA”), conform site-ului Parlamentului European. Pe lângă competențe, cunoștințe și expertiză, afinitățile politice pot fi și ele un factor de selecție.

Administrația Parlamentului oferă cadrul contractual, dar nu este implicată în selecția APA. Există 19 grade APA și două „grupe de funcții” (I și II):

- Asistenții parlamentari acreditați recrutați în grupa de funcții I efectuează în principal sarcini administrative și de secretariat (gradele 1-13); - Asistenții parlamentari acreditați recrutați în grupa de funcții II efectuează în principal sarcini de redactare și de consiliere (gradele 7-19).

Asistenții parlamentari acreditați lucrează direct pentru deputații în Parlamentul European în birourile acestora de la Bruxelles și Strasbourg, sprijinindu-le activitatea parlamentară și politică și oferind sprijin administrativ. Serviciile de resurse umane ale Parlamentului furnizează și gestionează contractele de muncă în conformitate cu condițiile aplicabile tuturor asistenților parlamentari.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri