Europa începe să investească în start-up-uri în domeniul apărării de teama revenirii lui Trump la Casa Albă

Data publicării:
donald trump arată cu degetul
Foto: Donald Trump, candidatul republican la președinția SUA / Sursa foto: Profimedia Images

Posibila revenire a lui Donald Trump la Casa Albă a contribuit la stimularea unui val de investiţii în start-up-uri în domeniul tehnologiei de apărare din întreaga Europă, potrivit unor directori şi investitori proeminenţi din industrie, citaţi de Reuters, scrie News.ro.

Candidatul republican la preşedinţia Statelor Unite a ameninţat în repetate rânduri cu retragerea SUA din NATO şi a spus că nu va apăra aliaţii care nu şi-au majorat bugetele apărării.

Imprevizibilitatea lui Trump, combinată cu războiul din Ucraina şi tensiunile din Orientul Mijlociu, a contribuit la creșterea cheltuielilor militare globale, care au atins un nivel record de 2.400 miliarde de dolari în 2023, potrivit Institutului Internaţional de Cercetare a Păcii din Stockholm (SIPRI).

În iunie, Fondul de inovare al NATO (NIF), în valoare de 1,1 miliarde de dolari, a anunţat parteneriate cu firme de capital de risc şi start-up-uri de apărare din Europa, cu scopul de a consolida securitatea pe continent.

Între timp, La începutul acestui an, Uniunea Europeană şi-a dezvăluit prima strategie industrială de apărare, angajând peste 1 miliard de dolari în inovarea militară.

Mai rapizi decât birocrația statelor

Deşi perspectiva unei preşedinţii a lui Trump nu a fost singurul factor din spatele acestor iniţiative, a fost un factor important al investiţiilor ulterioare făcute de guverne şi capitaluri de risc deopotrivă în producătorii de drone, robotică şi calcul cuantic, au spus opt directori din industrie, consultați de Reuters.

Operând din München, Vsquared Ventures este unul dintre cei mai importanţi investitori de deep-tech din Europa, care a strâns recent un fond de 214 milioane de euro (238 milioane de dolari) pentru a investi în spaţiu, robotică şi alte tehnologii.

„Ameninţările lui Trump au făcut statele europene să gândească foarte diferit cu privire la investiţiile în propriile capacităţi şi la acordarea de contracte, adesea start-up-urilor”, a declarat Herbert Mangesius, partener fondator la Vsquared, care a încheiat un parteneriat cu fondul NATO.

„Vrem să vedem cicluri mai rapide, experimentare mai largă şi capacităţi mai bune. Planificarea într-un minister este atât de lentă, iar lumea VC este un răspuns potenţial la această problemă”, a adăugat el.

„Toţi aliaţii NATO să se alăture fondului”

Portofoliul Vsquared include IQM, una dintre cele mai importante companii de calcul cuantic din Europa, şi Isar Aerospace, un producător de rachete care a strâns mai mult de 400 de milioane de euro din capital privat.

În prezent, FNI este susţinută de 24 de ţări NATO, cu 8 ţări rămase - inclusiv Canada şi SUA - neimplicate.

„Ambiţia mea este ca, în cele din urmă, toţi aliaţii NATO să se alăture fondului”, a declarat Andrea Traversone, managing partner al organizaţiei, într-un interviu pentru Reuters.

Întrebat dacă potenţiala întoarcere a lui Trump a influenţat activităţile NIF, el a spus: „Nu cred că va face o diferenţă pentru misiunea noastră. Acest lucru contează pentru oricine este interesat de misiunea noastră de a proteja cetăţenii partenerilor aliaţi”.

Cheltuielile pentru apărare în Europa au crescut cu 16%

În timp ce invadarea Ucrainei de către Rusia a fost motivul principal pentru cheltuieli mai mari, unii investitori din industria apărării spun că abordarea lui Trump faţă de aliaţii SUA a zdruncinat liderii din NATO şi din întreaga Europă. Acest lucru a dus la creşterea cheltuielilor guvernelor pentru apărare, investiţii şi parteneriate cu noi companii de tehnologie.

Ricardo Mendes, CEO al producătorului de drone Tekever, cu sediul la Lisabona, care are contracte cu Marea Britanie, Ucraina, UE şi alţii, a declarat: „Potenţialul unui al doilea mandat pentru preşedintele Trump aduce diverse implicaţii atât pentru întreprinderile de apărare americane, cât şi europene. Discuţiile sunt în desfăşurare cu privire la revizuirea procedurilor de achiziţie, cu accent pe mai multă flexibilitate şi introducerea agilităţii, care ar favoriza companiile de tehnologie mai mici şi mijlocii”.

Începând cu 2023, cheltuielile pentru apărare şi securitate în Europa au crescut cu 16%, până la 552 de miliarde de euro din 2022, potrivit datelor colectate de SIPRI.

ARX ​​Robotics, un startup german care a strâns recent o rundă de finanţare de 9 milioane de euro, susţinută de NIF, construieşte roboţi autonomi care pot fi desfăşuraţi pe câmpul de luptă.

Întrebat dacă potenţialul de victorie a lui Trump în noiembrie influenţează investiţiile în apărare, CEO-uş Stefan Roebel a spus: „Absolut. Este ceva ce toată lumea are în cap. Europa trebuie să-şi sporească investiţiile în apărare şi observaţi o schimbare. în avânt acum.”

„Nu putem externaliza propria securitate”

În întreaga lume, finanţarea VC s-a confruntat cu o scădere majoră în 2023, deoarece investitorii aşteptau să vadă cum se vor desfăşura proiectele lor din perioada pandemiei pe fundalul creşterii ratelor dobânzilor şi al volatilităţii pieţei publice.

În Europa, investiţia totală în startup a scăzut cu 44%, de la 103 miliarde dolari la doar 57 miliarde dolari, potrivit datelor Pitchbook.

Prin comparaţie, investiţiile în startupuri locale de tehnologie de apărare au rămas relativ rezistente, scăzând cu 21% în aceeaşi perioadă, de la 2,6 miliarde USD la aproximativ 2 miliarde USD.

Germania reduce birocraţia pentru investiţiile în companiile de apărare, a declarat ministrul de finanţe Christian Lindner pentru Reuters, în februarie, în timp ce Berlinul îşi intensifică cheltuielile militare.

Mangesius a citat Quantum Systems, un producător german de drone care a semnat recent acorduri cu guvernul său de origine, ca fiind o companie care a beneficiat direct de planul Germaniei pentru revenirea lui Trump.

„A fost o consecinţă directă a ceea ce a spus Trump. Asta a făcut ca statul german să reacţioneze şi să pună bani în asta, pentru că ţările europene trebuie să fie autosuficiente. Nu putem externaliza propria securitate către o altă ţară”, a spus el.

Bulent Altan, partener fondator la Alpine Space Ventures, cu sediul tot în München, a declarat pentru Reuters că Europa a investit în tehnologie de apărare pentru a fi un partener mai bun pentru SUA. El a spus: „Şi dacă acel parteneriat va avea sughiţuri pe parcurs, nu putem sta acolo cu mîna goală”.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Se introduce taxa de autostradă în România, explicația de la Guvern. De ce nu se plătește la fel ca în...
Digi FM
Dan Negru, despre prima zi de școală a copiilor lui: „Eu nu sunt entuziasmat din cauza ghiozdanelor pe care...
Pro FM
CRBL încearcă să repare lucrurile cu fiica lui, după divorțul de mama ei: "Timpul le așază pe toate. Ne-am...
Film Now
O prezentatoare TV a dezvăluit care a fost ultima discuție pe care a avut-o cu Shannen Doherty: „Am fost...
Adevarul
Experiență de coșmar pentru un român care a dat mii de euro pe o vacanță de 5 stele. „Nu pot să cred așa...
Newsweek
Care pensionari iau pensia recalculată și mărită abia în noiembrie? Casa de Pensii confirmă
Digi FM
Ce studii are, de fapt, Elena Lasconi și cum justifică notele mici. Candidata la Președinție este acuzată că...
Digi World
Un YouTuber cu peste 5 milioane de abonați a slăbit mai mult de 100 kg. Cum și-a păcălit urmăritorii în...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
15 cupluri celebre care s-au cunoscut pe platourile de filmare. Iubiri mai spectaculoase decât în peliculele...
UTV
(VIDEO) Jon Bon Jovi a salvat o femeie care era pe punctul de a sari de pe un pod din Nashville