Europa cu mai multe viteze pe care o vor unii dintre liderii europeni după Brexit, spre marea nemulţumire a ţărilor est-europene, nu vizează să creeze „o nouă Cortină de Fier”, spune preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker.
„Cât priveşte acestă aşa-numită Europă cu mai multe viteze, am fost surprins să constat că unii dintre colegi văd acest concept ca o linie de separaţie, ca o nouă Cortină de Fier între Est şi Vest. Nu aceasta este intenţia. România şi Bulgaria, spre exemplu, sunt reprezentate în toate aceste proiecte avansate, deci acest concept nu este în niciun fel îndreptat împotriva aşa-numitelor state membre noi”, a spus Juncker.
Liderii statelor membre ale Uniunii Europene au încercat vineri dimineaţa, fără omologul lor britanic Theresa May, să-şi apropie poziţiile cu privire la viitorul UE, prin schiţarea unei declaraţii solemne comune pe care o vor face publică pe 25 martie, la marcarea a 60 de ani de la Tratatul de la Roma, care a fondat Uniunea.
Însă menţionarea în acest text a posibilităţii avansării în grupuri mici, în anumite subiecte, este combătută de ţări din Est, în frunte cu Polonia sau Ungaria. Liderii lor se tem că cei care vor refuza să participe la „cooperări consolidate” vor fi, de fapt, daţi la o parte în procesul decizional şi că riscă să devină în timp „ţări din zona a doua”.
„Noi nu vom încerca să modificăm tratatele”, a explicat Juncker.
Preşedintele Klaus Iohannis spune că România nu acceptă o Europă cu două viteze.
„Faptul că acum ne mișcăm cu viteze diferite nu înseamnă că ne dorim ad infinitum să ne mișcăm tot cu viteze diferite”, a spus președintele.
„Nu trebuie să ne temem de proiecte unde se lucrează cu viteze diferite, cum este, de exemplu, procurorul european, unde 17 state membre au semnat că sunt de acord, între care și România, alții n-au semnat încă. Este un tip de proiect la care nu toată lumea achiesează de la început. Unii vor veni mai târziu, alții poate nu vor veni deloc, dar asta nu înseamnă că nu se merge înainte. Însă asta nu înseamnă Europa mai multor viteze, înseamnă un proiect în care unii vor să intre mai repede și alții vor să intre mai târziu. Așa ceva este acceptabil, dar să statuăm că în Europa sunt țări care merg înainte și altele care rămân în urmă, asta nu putem să acceptăm”, a punctat președintele Iohannis.
Surse: News.ro, Digi24