Emine Japarova: „Misiunea lui Putin de a comite un genocid în Ucraina e clară chiar din propriile sale declarații”

Data publicării:
Vladimir Putin
Vladimir Putin. Foto: Profimedia Images

Tătarii din Crimeea au fost primele victime ale agresiunii rusești din Ucraina și continuă să fie persecutați de Moscova, potrivit ministrului adjunct de externe de la Kiev, Emine Japarova. Într-un interviu acordat Veridica, Japarova, care coordonează strategia pentru Platforma Crimeea și este responsabilă, printre altele, cu diplomația publică și relația cu organizații internaționale, a explicat cum încalcă Rusia convențiile de Geneva și de ce crimele sale din Ucraina pot fi considerate genocid, relatează Veridica.ro.

Mobilizarea tătarilor este „o altă crimă de război comisă de Rusia în Crimeea”

„De la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, teritoriile ocupate temporar de Federația Rusă s-au confruntat deja cu mai multe valuri de mobilizare, așa-numita „mobilizare ascunsă” efectuată sub pretextul amenințării teroriste.După 21 septembrie, amenințarea mobilizării a fost simțită și mai puternic de toți cei din teritoriile ocupate temporar. Avem toate motivele să credem că mobilizarea în teritoriile ocupate temporar ale Ucrainei i-a afectat în primul rând pe cei care sunt neloiali regimului lui Putin și solicită în mod deschis înlăturarea acestuia și eliberarea acestor teritorii”, a declarat ministrului adjunct de externe de la Kiev, Emine Japarova.

„Potrivit informațiilor primite din diverse surse, campania de mobilizare din Crimeea i-a vizat în mod special pe tătari, indigeni în Crimeea, care s-au dovedit neloiali față de administrația ocupantului. Mobilizarea a arătat mai degrabă ca o operațiune specială în Crimeea, cu raiduri dimineața devreme în zonele rezidențiale ale comunității tătare, cu implicarea poliției și a „Rosgvardia”. Unii tătari din Crimeea au primit notificări chiar la locurile de muncă, alții au fost trimiși direct la comisiile de recrutare. Am fost informați și despre mobilizarea femeilor doctor din Crimeea”, a mai spus Japarova.

Campania de mobilizare organizată de Federația Rusă în Crimeea ocupată temporar este o încălcare clară a dreptului internațional umanitar și o altă crimă de război comisă de Rusia în Crimeea, potrivit ministrului adjunct de externe din Ucraina.

„Agresiunea rusă din 2014 a transformat Crimeea într-un loc al lipsei de libertate”

„Agresiunea rusă din 2014 a transformat Crimeea într-un loc al lipsei de libertate. Ucrainenii, tătarii din Crimeea și toți cei care se opun ocupației au fost lipsiți de drepturile lor fundamentale. Autoritățile de ocupare au recurs la represiuni brutale: dispariții forțate, tortură, detenții arbitrare și hărțuire judiciară”, potrivit Emine Japarova.

„Rusia urmărește o politica sistematică de oprimare a tuturor comunităților religioase necontrolate de Moscova, în special a comunităților musulmane. Interzicerea Mejlisului și opresiunile sistematice având ca țintă organizațiile religioase și culturale au ruinat întregul sistem de instituții naționale ale tătarilor din Crimeea ocupată.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, din 1941 până în 1945, Crimeea a fost sub ocupație germană. După ce a alungat armata nazistă, Moscova a acuzat fără temei poporul tătar din Crimeea de colaborare cu naziștii. Începând cu 18 mai 1944, Kremlinul a deportat peste 200.000 de oameni, inclusiv copii nou-născuți, în Asia Centrală și alte teritorii sovietice. Această deportare s-a transformat în Genocid, deoarece în primii ani de deportare au pierit 20-25% dintre tătarii din Crimeea”, a conchis demnitarul ucrainean.

Citiți AICI mai multe amănunte despre acest subiect.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Îmbrăcată într-o fustă cât o palmă, Ștefania i-a stârnit la comentarii pe fanii ei: "Ce vă dezbrăcați, frate...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...