Economistul care a dezvăluit amploarea reală a dezastrului din economia Greciei, condamnat la Atena
Data publicării:
Condamnând un statistician cinstit, Grecia îşi semnează propria condamnare, scrie Politico, într-un material de opinie care pune în lumină dificultăţile clasei politce de la Atena de a trece peste obiceiurile proaste care au adus ţara la sapă de lemn.
Când a venit la conducerea institutului naţional de statistică al Greciei, Elstat, Andreas Georgiou era conştient de fenomenul raportărilor măsluite pe care Atena le-a trimis ani la rând instituţiilor internaţionale şi partenerilor din UE. De altfel, scrie Politico, rolul rezervat lui Georgiu era tocmai cel de a restructura instituţia, în ideea redobândirii credibilităţii.
O misiune importantă, cu reverberaţii spre o miză pe măsură: curăţirea raportărilor pentru ca, pe baza pozei reale a economiele elene, statele europene să poată furniza ajutorul economic care să scoată ţara din impasul fără precedent.
În mare, misiunea lui Andreas Georgiou a reuşit, notează autorul articolului, ilustrând cu reacţiile pozitive care au urmat, din partea actorilor externi implicaţi în sprijinirea Greciei.
Ţapul ispăşitor şi mitul convenabil tuturor partidelor
Şi totuşi, de vechile metehne se scapă greu. Revizuirea cifrelor de către Elstat şi corecţiile aplicate fotografiei generale a economiei elene au început să irite clasa politică.
În scurt timp, Georgiou a devenit „ţapul ispăşitor deopotrivă pentru politicienii de stânga şi cei de dreapta, în tentativa lor de a se ţine departe de responsabilitatea care le revenea pentru problemele fiscale ale Greciei”.
De exemplu, şeful Elstat a fost acuzat la un moment dat că revizuirea în sus a deficitului bugetar, din noiembrie 2010, a fost eronată şi avea în spate intenţia de a face rău statului grec. „Un mit – notează autorul articolului din Politico - pe care nici partidul de guvernământ Syriza, nici principalul partid de opoziție nu au fost dispuși să-l desfiinţeze”.
Totul a culminat însă cu condamnarea lui Georgiou, zilele trecute, la doi ani cu suspendare pentru încălcarea tribuţiilor de serviciu.
Potrivit Politico, situaţia oficialului ridică probleme serioase pentru viitorul agenţiei naţionale de statistică, privind încrederea învestitorilor şi a organismelor internaţionale în guvernul de la Atena, nu în ultimul rând, în legătură cu actul de justiţie.
Materialul subliniază, de altfel, că „acuzarea lui Andreas Georgiou pune sub semnul întrebării integritatea instituţiilor din Grecia”. Potrivit Politico, deşi în ultimii patru ani s-a ajuns de patru ori la concluzia că acesta nu se face vinovat de acuzaţiile aduse, procesele au continuat totuşi. Ceea ce „sugerează posibilitatea existenţei unei anumite interferenţe politice în sistemul de justiţie – lucru pe care potenţialii investitori străini l-ar putea privi cu îngrijorare”.
Mai mult, adaugă autorul, acuzaţiile aduse lui Georgiou ar putea submina eforturile premierului Alexis Tsipras pentru scutirea de datorii. Iar la urma urmei, dacă Georgiou a umflat pe nedrept deficitul bugetar al țării, înseamnă că deficitul actual și povara datoriilor sunt, probabil, în mod similar exagerate. În acest caz, de ce creditorii săi să se arate îngăduitori?”