D. Tusk cere UE mai puţină corectitudine şi mai multă protecţie
Data actualizării: Data publicării:
Summitul extraordinar de la Bratislava al Uniunii Europene trebuie să reprezinte „un punct de cotitură” în ceea ce privește protecția frontierelor comune, spune Donald Tusk, președintele Consiliului European. Cetăţenii statelor membre nu mai au încrede că UE îi poate proteja.
„Criza migrației a fost punctul critic”, scrie Donald Tusk într-o scrisoare adresată liderilor Uniunii Europene. „Lipsa unei reacții rapide și a unei strategii europene uniforme au slăbit încrederea cetățenilor în guvernele lor, în instituțiile lor și în construcţia europeană”, citează agenţiile DPA și Reuters, preluate de Agerpres.
Polonia se numără printre statele central şi est europene care refuză categoric să primească refugiaţi în baza cotelor stabilite la Bruxelles. Iar fostul premier polonez, acum preşedinte al Consiliului European, a adoptat de ceva vreme un ton mai dur pe tema controlului frontierelor. În scrisoarea trimisă cu câteva zile înaintea reuniunii de la Bratislava, Donald Tusk spune că liderii europeni au eșuat uneori în a-și convinge alegătorii că migrația poate fi controlată. „Mult prea des cetățenii aud declarații corecte politic potrivit, cărora Europa nu poate deveni o fortăreață, că trebuie să rămână deschisă. Trebuie să demonstrăm cetățenilor noștri că suntem dispuși și capabili să-i protejăm de o repetare a haosului din 2015”, scrie Tusk.
Acesta atrage atenţia şi că formaţiunile naţionaliste câştigă teren politic, atâta vreme cât Uniunea nu îşi convinge cetăţenii că lucrează în favoarea lor. „Vor începe să caute alternative. Și le vor găsi. Istoria ne-a învățat că aceasta poate duce la o distanțare masivă de libertate. Prin urmare, este crucial să refacem echilibrul între nevoia de libertate și securitate”, argumentează preşedintele Consiliului European. „Astăzi, mulți oameni, nu doar în Marea Britanie, cred că a face parte din UE este un obstacol în calea stabilității și securității”, mai spune acesta.
Conform Reuters, Donald Tusk cere în scrisoarea sa o Uniune Europeană mai puțin „corectă politic” dar care să acționeze ferm pentru a-și proteja cetățenii de frica imigrației, terorismului și globalizării economice. Ar fi o condiţie de îndeplinit, dacă Uniunea doreşte să supraviețuiască Brexitului: „Cetățenii Europei vor să știe dacă elitele politice sunt capabile să recapete controlul asupra evenimentelor și proceselor care îi copleșesc, îi dezorientează și uneori îi înspăimântă”.
Summitul Consiliului European de la Bratislava va avea loc pe 16 septembrie şi la el vor participa şefi de stat şi de guvern din 27 de state membre. Va lipsi premierul britanic, deoarece este o reuniunea extraordinară în care liderii europeni discută care va fi reacţia lor la ieşirea Regatului din UE. Donald Tusk spune că vor fi discutate şi problemele politice şi economice generate de criza refugiaţilor.