Miniștrii de Externe și al Energiei din Bulgaria și-au dat luni demisia, după ce partidul lor populist ITN a părăsit coaliția de guvernare săptămâna trecută, declanșând o criză politică, scrie Reuters.
Premierul Kiril Petkov a anunțat că va încerca să-și asigure sprijinul parlamentar pentru un guvern minoritar, însă analiștii sunt de părere că țara va avea din nou alegeri generale în toamnă.
Partidul ITN a părăsit coaliția de guvernare formată din patru partide la doar șase luni după ce a fost constituită, acuzând neînțelegeri în privința mai multor politici, de la discuțiile privind accederea Macedoniei de Nord la Uniunea Europeană la legislația anti-corupție.
Ministrul de Externe Teodora Gencovska și ministrul Energiey Alexander Nikolov și-au dat demisia ca urmare a decizeiei ITN de a părăsi coaliția de guvernare. Ceilalți doi miniștri ITN, al Dezvoltgării Regionale și al Sportului, și-au dat deimsia săptămâna trecută.
Lipsit de posibilitatea de a se baza pe vreunul dintre partidele de opoziție, premierul Petkov încearcă să obțină sprijinul a cel puțin 12 parlamentari ITN care au părăsit partidul, sperând să evite un nou rând de alegeri, în contextul războiului din Ucraina și al inflației care este la maximul ultimilor 14 ani.
Liderul ITN, Slavi Trifonov, un cântăreț ajuns politician, a scris pe Facebook că a fost informat că se pregătesc plecări din partidul său. Deocamdată este neclar câți dintre cei 25 de parlamentari ITN vor părăsi grupul parlamentar.
„Rămâne de văzut dacă Petkov va obține suficient sprijin în Parlament și în ce condiții. Alegerile anticipate rămân deocamdată o posibilitate”, a declarat Daniel Smilov, analist la Centrul pentru Strategii Liberale din Sofia.
Primul test pentru Petkov va fi votul în parlament pentru rectificarea bugetară din acest an.
Partidul de centru-dreapta GERB, al fostului premier Boiko Borisov (în opoziție), a anunșat că intenționează să depună o moțiune de cenzură împotriva guvernului după votul pe buget.
Criza politică ar putea crește riscurile privind rezervele de energie ale Bulgsriei, care se bazează aproape în întregime pe importuri de gaz.
Guvernul de la Sofia se aflî în discuții cu o companie din SUA pentru a asigura furnizsarea de gaze naturale pe termen lung, după ce Rusia a tăiat livrările către Sofia, care a refuzat să plătească gazul în ruble. Momentan nu a fost semnat niciun contract.
Editor : B.P.