Criza catalană atinge un nou punct critic
Senatul Spaniei urmează să aprobe vineri aplicarea articolului 155 din Constituţie, ceea ce înseamnă că Madridul va administra direct regiunea secesionistă. Articolul nu a mai fost activat niciodată până acum. Iar răspunsul Parlamentului Cataloniei ar putea fi declararea independenţei. Însă nu toţi politicienii de la Barcelona sunt de acord cu această mișcare. Un exemplu este ministrul pentru mediul de afaceri, care a demisionat din guvernul regional.
Presa spaniolă a dezvăluit ce ar fi cerut premierului catalan în schimbul convocării alegerilor anticipate şi al renunţării la independenţă. Carles Puigdemont ar vrea ca el, cabinetul său şi pentru şeful poliţiei catalane să nu fie trimişi în justiţie. Ar mai vrea şi eliberarea celor doi lideri separatişti arestaţi săptămâna trecută.
„Ştiţi că am vrut să organizez aceste alegeri, dacă aveam anume garanţii că se vor putea desfăşura într-o atmosferă normală. Nu există astfel de garanţii care să justifice astăzi organizarea de alegeri parlamentare”, a spus Carles Puigdemont, premierul Cataloniei.
Carles Puigdemont a dat mână liberă Parlamentului de la Barcelona să voteze calea de urmat. Legislativul s-a reunit joi seară pentru dezbateri, dar nu a ajuns la o concluzie.
„Ca răspuns pentru agresiunea reprezentată de aplicarea articolului 155 din Constituţie, vom continua să urmăm mandatul dat de poporul Cataloniei la referendumul din 1 octombrie”, a declarat Luis Corominas, deputat separatist.
„Nici chiar Procesul lui Kafka nu a fost atât de alambicat precum procesul domnului Puigdemont. Este ridicol şi îngrozitor. Ajunge, domnule preşedinte!”, a cerut Ines Arrimadas, lidera opoziției
„În acest moment, domnule Puigdemont, puneţi în pericol nu numai prezentul, dar şi viitorul apropiat al unei întregi generaţii”, a acuzat și Xavier Garcia Albiol, deputat al opoziției.
Şedinţa parlamentului regional se va relua vineri, iar presa catalană scrie că s-ar putea vota independenţa. Tot vineri, Senatul Spaniei urmează să aprobe, la Madrid, aplicarea articolului constituţional care va suspenda independenţa Cataloniei.
Regele Felipe al VI-lea şi-a eliberat din nou toată agenda publică, aşa cum a făcut şi înainte de referendumul din 1 octombrie, semn că situaţia este instabilă.
Premierul catalan, Carles Puigdemont, a anunțat joi seară că nu va convoca alegeri anticipate și că lasă parlamentul regional al Cataloniei să ia o decizie cu privire la declararea independenței acestei provincii spaniole, transmite agenția EFE, preluată de Agerpres.
Senatul spaniol urmează să decidă vineri în ședință plenară dacă va acorda liderului guvernului conservator Mariano Rajoy, pe baza Articolului 155 din Constituție, puterea de a demite executivul separatist catalan, precum și de a pune sub tutelă poliția, parlamentul și media publice din Catalonia, pentru șase luni, timp pentru a organiza alegeri la începutul lui 2018 în această regiune.
Surse de la Madrid declarau anterior în cursul zilei de joi că dacă Puigdemont ar convoca singur alegerile anticipate, atunci guvernul central spaniol ar putea amâna suspendarea autonomiei Cataloniei.
În intervenția sa de joi seară — amânată de mai multe ori în cursul zilei—, Puigdemont și-a motivat decizia de a nu convoca anticipatele cu argumentul că nu a primit din partea Madridului nicio garanție care să justifice convocarea alegerilor anticipate, referire la planul guvernului condus de Mariano Rajoy de a suspenda autonomia Cataloniei.
Puigdemont a spus în continuare că o asemenea suspendare a autonomiei este o măsură în afara legii, abuzivă și injustă, care caută să anuleze nu doar suveranismul, ci și întreaga tradiție a catalanismului care ne-a adus până aici'.
În acest context, revine parlamentului (catalan) să determine consecințele aplicării împotriva Cataloniei a articolului 155 din Constituție, a spus liderul catalan, care până la această intervenție susținuse că dacă autonomia Cataloniei va fi suspendată, atunci el va declara independența, în virtutea referendumului de autodeterminare organizat de separatiștii catalani pe 1 octombrie.
După acel referendum, la care 90% dintre cei prezenți la urne au optat pentru independență, însă la o rată de participare de numai 43%, Puigdemont a semnat o declarație de independență, pe care însă imediat a suspendat-o, cerând negocieri cu Madridul. Negocierile au fost respinse de Mariano Rajoy, care în schimb i-a dat lui Puigdemont două ultimatumuri pentru a renunța explicit la declararea independenței, amenințându-l că în caz contrar va fi activat articolul 155 din Constituție.
Coaliția care îl sprijină pe Puigdemont, Junts pel Sí, îi ceruse miercuri acestuia din urmă să adopte o poziție „clară și unitară” pentru aprobarea unei declarații de independență în plenul legislativului catalan.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News