Autoritățile din Danemarca au anunțat luni un set de măsuri destinate stimulării economiei, inclusiv acordarea de bani gheaţă populaţiei şi un fond de sprijinire a companiilor cu probleme. Pe de altă parte, încep să fie eliminate pachetele generoase de ajutoare introduse la începutul pandemiei de coronavirus.
Danemarca a fost una din primele ţări din Europa care a introdus carantina, în luna martie, pentru a împiedica răspândirea coronavirusului şi, de asemenea, una din primele ţări care a reluat cu succes activitatea.
Până acum, ţara scandinavă a injectat peste 300 miliarde de coroane în economie prin pachete de ajutoare care includ scutiri de la plata taxelor şi a plăţii Taxei pe Valoarea Adăugată precum şi ajutoare directe, însă acum majoritatea acestor ajutoare vor fi eliminate, a precizat Ministerul de Finanţe.
„Am decis o dată responsabilă la care vor fi eliminate pachetele de ajutoare temporare şi în acelaşi timp oferim o injecţie semnificativă în economia daneză”, a declarat Nicolai Wammen, ministrul de Finanţe din Danemarca, potrivit Agerpres.
Câți bani vor primi danezii de la stat
Banii „cash” ce vor ajunge la populaţie vor fi finanţaţi din alocaţia de vacanţă, care a fost îngheţată pe fondul revizuirii sistemului de plată a vacanţelor, şi care iniţial urma să fie plătită sub forma unei pensii suplimentară în momentul în care oamenii ies la pensie.
Banii pentru trei din cele cinci săptămâni de vacanţă, la care danezii au dreptul, vor fi plătiţi până în luna octombrie, ceea ce reprezintă o sumă de aproximativ 60 de miliarde de coroane daneze (9,06 miliarde dolari).
Acordul, convenit de guvern cu o majoritate în Parlament, include şi o plată unică separată de 1.000 de coroane către cetăţeni în contul beneficiilor sociale şi un fond de 10 miliarde coroane pentru a sprijini companiile care se confruntă cu dificultăţi.
Economia daneză se va confrunta în acest an cu cea mai mare contracţie de după cel de-Al Doilea Război Mondial, ca urmare a măsurilor de carantină introduse la nivel global în contextul pandemiei de coronavirus.
(Editor: George Costiță)