Premierul danez, mesaj pentru Occident: Gata cu discuțiile despre „liniile roșii”. Lăsați Ucraina să lovească Rusia

Data actualizării: Data publicării:
Mette Frederiksen
Foto: Mette Frederiksen, premierul Danemarcei / Sursa foto: Profimedia Images

„Cea mai importantă linie roșie a fost deja depășită. Și atunci au intrat rușii în Ucraina”, spune Mette Frederiksen, premierul danez, într-un mesaj pentru aliații occidentali. Prim-ministrul Danemarcei cere ca Ucraina să poată folosi rachete cu rază lungă pe teritoriul Federației Ruse.

Prim-ministrul Danemarcei Mette Frederiksen a cerut luni aliaților Ucrainei să dea undă verde utilizării armelor occidentale pentru atacuri cu rachete cu rază lungă împotriva Rusiei, scrie Politico.

Sugestia mea este să încheiem discuția despre liniile roșii”, a spus Frederiksen pentru Bloomberg într-un interviu difuzat luni. Binefăcătorii Ucrainei au făcut o „greșeală” angajându-se doar printr-o strângere de mână ca Kievul să poată ataca Rusia, a adăugat ea, deoarece acest lucru a oferit Moscovei „un cartonaș prea bun care a ajuns în mâinile lor”.

Țările donatoare de arme, în special SUA, au impus restricții privind utilizarea de către Ucraina a armelor lor în lovituri cu rază lungă de acțiune, din cauza temerilor de a fi târâte și mai mult într-un conflict cu Rusia.

Dar apelurile au crescut în ultimele luni pentru ridicarea acestor restricții, inclusiv din partea principalului diplomat al UE și a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care a spus că este un moment crucial pentru victoria Kievului. Danemarca, Finlanda și Suedia sunt printre țările care au spus deja că Ucraina poate face ce dorește.

Cea mai importantă linie roșie a fost deja depășită. Și atunci au intrat rușii în Ucraina", a spus Frederiksen. „Deci nu voi accepta această premisă și nu voi permite niciodată nimănui din Rusia să decidă ce este corect de făcut în NATO, în Europa sau în Ucraina”.

Forțele de la Kiev au atacat din ce în ce mai mult ținte în interiorul Rusiei, cucerind aproape 1.000 de kilometri pătrați de teritoriu rusesc în regiunea Kursk, într-o incursiune transfrontalieră luna trecută. „Este corect să distrugi teroriștii ruși acolo unde sunt, de unde își lansează atacurile”, a spus Zelenski, cerând aliaților Ucrainei să permită forțelor sale să lovească baze aeriene și depozite de arme, printre alte ținte strategice, mai adânc pe teritoriul Rusiei.

La aproape 1.000 de zile de la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, conflictul s-a transformat într-un război de uzură, cu puține câștiguri de ambele părți.

Zelenski vizitează săptămâna aceasta SUA pentru pentru a-și prezenta „planul de victorie” lui Joe Biden, Kamalei Harris și lui Donald Trump.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Un copil de 6 ani, dispărut în 1951, a fost găsit în viață după șapte decenii
Digi FM
Andreea Bănică, dezamăgită după vacanța în Grecia: „Nu mai este ce a fost odată!” Ce a nemulțumit-o pe artistă
Pro FM
Iubita lui Mick Jagger, despre diferența de vârstă de 44 de ani dintre ei: „Nu mă gândesc la asta, oamenii...
Film Now
Filmul care învinge „Transformers One” într-o cursă neaşteptat de strânsă în box office-ul nord-american
Adevarul
Turistă din Cehia, despre România: ”Din cauza creșterii standardului de viață, dispare o parte din...
Newsweek
Cine e românca ce a luat Premiul Nobel pentru cel mai mare experiment din istorie? Neștiută în țară
Digi FM
Ce pensie are Theodor Stolojan. Fostul premier nu s-a ferit să dezvăluie ce sumă încasează lunar: „Am fost...
Digi World
Cât de nocive sunt pentru sănătate uscătoarele de rufe pe care le avem acasă. Avertismentul lansat de oamenii...
Digi Animal World
Autoritățile au crezut că au găsit un vultur rănit, dar când l-au analizat, au izbucnit în râs. Ce avea, de...
Film Now
Foștii colegi din „Friends” își fac griji pentru Matt LeBlanc. „Recenta tragedie le-a arătat cât de scurtă și...
UTV
Brad Pitt si iubita sa, Ines de Ramon, stralucesc la premiera filmului „Wolfs” in Hollywood, alaturi de...