Video&Foto Cum se văd din satelit zecile de incendii de pădure din Portugalia. Cel puțin șapte oameni au murit, mii de pompieri luptă cu flăcările

Data actualizării: Data publicării:
incendiu de vegetație în portugalia 17 septembrie 2024 profimedia-0909256597
Pompierii se pregătesc să luopte cu flăcările care amenință un sat din Portugalia Foto: Profimedia

Aproximativ 40 de incendii continuau să devasteze miercuri nordul şi centrul Portugaliei, afectat de mai multe zile de un val de incendii alimentate de căldură şi rafale de vânt, soldat cu cel puţin şapte morţi, incendii de pădure surprinse de imagini din satelit impresionante, transmite News.ro, care citează AFP.

În urma unor călduri sufocante şi rafale violente de vânt care s-au abătut asupra mai multor regiuni de mai multe zile, autorităţile locale aşteaptă o îmbunătăţire a condiţiilor meteorologice la sfârşitul acestei săptămâni.

Miercuri, Protecţia Civilă înregistra pe site 42 de focare active, la care erau mobilizaţi aproximativ 3.900 de pompieri, susţiniţi de aproximativ 1.000 de vehicule şi aproximativ 30 de avioane şi elicoptere.

Franţa a anunţat că trimite două bombardiere cu apă suplimentare, după ce a trimis două în Portugalia, la fel ca Spania, Italia şi Grecia.

Fumul degajat de aceste incendii este surprins în imagini satelitare.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Potrivit serviciului european Copernicus, un nor de fum acoperă aproximativ 100.000 de kilometri pătraţi deasupra Oceanului Atlantic.

Situație „incontrolabilă”

Presa locală scrie că autorităţile au efectuat noi evacuări, în noaptea de marţi spre miercuri, în comuna Gondomar, în regiunea Porto (nord), iar pompierii evocă o situaţie „incontrolabilă” la Arouca, în districtul Aveiro - cel mai afectat de incendii.

Numai în această regiune aproximativ 20.000 de hectare de vegetaţie au ars luni, potrivit unor date de la Sistemul European de Informare privind Incendiile de Pădure (EFFIS), care publică o listă cu alte 15 incendii care au depăşit pragul de 1.000 de hectare arse în această săptămână în restul ţării.

În regiunea Aveiro, mai multe fronturi ale unui ansamblu de patru incendii, care au format un perimetru de aproximativ 100 de kilometri, erau pe punctul de a fi controlate în urma eforturilor pompierilor, au anunţat marţi seara autoritîţile.

Situaţia rămânea deosebit de complicată în districtul Aveiro, unde acest perimetru de 100 de kilometri era în continuare ”scăpat de sub control” pe frontul comunei Agueda, a anunţat miercuri primarul Jorge Almeida.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

„Lăsăm să ardă tot”

La Valongo do Vouga-Veiga, una dintre subcomunele Agueda, populaţia a fost cuprinsă de panică marţi seara, după ce flăcări s-au apropiat de o casă situată lângă o pădure de eucalipţi.

„Ar trebui să avem mai multe mijloace, dar nu e aşa. Rezultatul este că lăsăm totul să ardă” s-a plâns un locuitor în vârstă de 67 de ani.

Lăsaţi de izbelişte şi aşteptând cu nerăbdare sosirea salvatorilor, locuitorii au fost nevoiţi să se ajute reciproc să-şi mute maşinile şi buteliile de gaz din grădini şi să stropească în jurul caselor pentru a încetini înaintarea rapidă a flăcărilor.

După ce au ajuns la faţa locului, pompierii şi-au întins furtunurile şi au luptat cu flăcările pentru a le îndepărta de sat.

Pompieri epuizați

Potrivit autorităţilor locale, mai multe case au ars în comuna Sao Pedro do Sul, în regiunea Viseu (nord), unde peste 200 de pompieri spanioli din cadrul Unităţii Militare de urgenţă (UME) erau aşteptaţi miercuri.

„Profesionişti vin să-i ajute pe pompierii noştri care sunt prea obosiţi”, a anunţat la CNN Portugal primarul Vitor Figueiredo.

Trei pompieri portughezi au murit marţi, prinşi de flăcări în apropiere de Tabua, în regiunea Coimbra (centru).

Astfel bilanţul total al evenimentelor a crescut la şapte morţi şi aproximativ 50 de răniţi.

Celelalte victime sunt un brazilian în vârstă de 26 de ani angajat al unei societăţi forestiere - care a murit carbonizat luni în timp ce încerca să recupreze scule-; alte două persoane au murit în urma unor crize cardiace, iar un pompier voluntar a murit duminică după ce i s-a făcut rău brusc, în timpul unei operaţiuni.

Unii experţi consideră că peninsula iberică este afectată de secete şi canicule de o intenstitate tot mai mare care favorizează incendii de pădure, consecinţe ale unor modificări climatice.

Editor : B.E. | Ș.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri