Formaţiunea conservatoare a lui David Cameron crede că aceasta a atins un nivel mult prea mare şi vrea măsuri prin care să fie diminuată, în timp ce principalii rivali ai coaliţiei de guvernare consideră că trebuie puse condiţii dure celor care doresc să vină la muncă în Regat.
Cel mai vehement dintre politicienii britanici este liderul U-KIP care susţine că imigraţia trebuie oprită imediat, pentru că deja prea mulţi străini au invadat Marea Britanie.
În urmă cu cinci ani, când David Cameron a venit la şefia guvernului de la Londra, el a promis că va reduce numărul imigranţilor la doar zeci de mii pe an. O promisiune eşuată.
Guvernul de coaliţie din Marea Britanie a introdus totuşi măsuri de control care au ajutat la reducerea imigraţiei din afara Uniunii Europene. Dar, politica de liberă circulaţie a blocului comunitar a permis ca numărul imigranţilor din UE, majoritatea din Europa de Est, să crească. Acum, premierul David Cameron promite să renegocieze relația Marii Britanii cu Uniunea Europeană în privința mai multor chestiuni, printre care şi imigrația.
David Cameron: „Îmi menţin poziţia care spune că vrem să vedem aceste schimbări, vrem să vedem renegociere. Această renegociere va implica schimbarea unor elemente din Tratat şi apoi, până în 2017, vom avea un referendum în Marea Britanie privind ieşirea sau rămânerea în UE”.
Până atunci, David Cameron şi-a câştigat voturi cu planurile imediate pe care le are în privinţa imigranţilor.
David Cameron: „În primul rând, dacă vii din Uniunea Europeană nu vei primi ajutor de şomaj, în al doilea rând, dacă eşti aici de şase luni şi nu ţi-ai găsit loc de muncă, trebuie să pleci acasă, în al treilea rând, dacă vii aici şi munceşti, trebuie să o faci timp de patru ani şi să cotizezi la stat înainte de a ieşi din el şi în cele din urmă, dacă îţi laşi familia acasă, nu vei putea încasa alocaţie de copil, aşa cum se întâmplă acum”.
Principalul rival al premierului britanic în alegerile parlamentare, liderul Partidului Laburist, Ed Miliband are, însă o părere mai puţin vehementă faţă de fenomenul migraţiei.
Ed Miliband: „Imigraţia aduce beneficii ţării întregi. Dar, ca fiu de imigranţi, ştiu că imigraţia trebuie gestionată în mod corespunzător. Guvernul laburist nu va face promisiuni false şi nici nu va separa ţara de restul lumii”.
Pe de altă parte, preşedintele liberal-democraţilor - partenerii de coaliţie ai formaţiunii conservatoare - crede că imigraţia nu trebuie nicidecum oprită.
Nick Clegg, preşedintele partidului Liberal-Democrat: „Eu nu voi răspândi niciodată teama în privinţa imigraţiei, pentru că există imigraţie bună şi imigraţie rea. Desigur că imigraţia rea trebuie oprită. Dar, este şi imigraţia bună, trebuie să rămânem o naţiune decentă, generoasă, mărinimoasă, deschisă la minte care i-a primit pe cei care au dorit să vină aici, să respecte regulile, să-şi plătească taxele, să creeze locuri de muncă, să contribuie la NHS”.
În schimb, liderul preşedintele Partidului Independenţei şi-a făcut din politica anti-imigraţie principala temă a campaniei electorale pentru alegerile din 7 mai. Şi cu aceasta a reuşit să câştige simpatia multor britanici.
Nigel Farage, preşedintele U-KIP: „Ce ne dorim să facem este să schimbăm relaţia cu Uniunea Europeană, să recâştigăm controlul graniţelor noastre şi să impunem o politică pozitivă a imigraţiei, una pe care oamenii din Marea Britanie să o susţină şi aici mă refer la un sistem în gen australian, bazat pe puncte, pentru a decide cine vine să trăiască, să locuiască şi să se stabilească în această ţară”.
Cele mai recente date arată că 624.000 de persoane au imigrat in Marea Britanie între septembrie 2013 şi septembrie 2014, o creştere semnificativă faţă de 530.000 de persoane în aceeaşi perioadă a anului anterior. Dintre acestea, 251.000 sunt cetăţeni ai Uniunii Europene şi 292.000 sunt din afara blocului comunitar.
În perioada septembrie 2013-septembrie 2014, 37.000 de români şi bulgari au imigrat în Marea Britanie, mai mult cu 24.000 de persoane faţă de anul precedent.