Cel mai sângeros atentat din Marea Britanie în ultimii 12 ani
Data actualizării: Data publicării:
Bilanțul oficial al exploziei de pe Manchester Arena arată că în urma deflagrației au murit 22 persoane și au fost rănite alte 50. Acesta este cel mai grav atentat de pe teritoriul britanic din 2005, când au avut loc patru atentate sinucigașe la Londra, în urma cărora au murit 56 de oameni și alte 700 de persoane au fost rănite, relatează News.ro.
iulie 2005: Pe 7 iulie, patru atentate sinucigaşe coordonate, la o oră de vârf, în trei rame de metrou şi un autobuz londoneze, s-au soldat cu 56 de morţi, inclusiv patru kamikaze, şi 700 de răniţi. O grupare care a afirmat că are legături cu Al-Qaida a revendicat atacurile.
Cincisprezece zile mai târziu, patru atentate eşuate, cu acelaşi mod de operare, au loc în mod coordonat şi aproape simultan în trei rame de metrou, la Londra, şi într-un autobuz. Bombele artizanale nu au explodat din cauza unei erori de calcul în fabricarea explozivilor.
Potrivit justiţiei, cele două serii de atentate au legătură.
iunie 2007: La 30 iunie, o maşină umplută cu butelii de gaz a intrat cu viteză în principalul terminal al aeroportului din Glasgow (Scoţia), foarte frecventat, la începutul vacanţei şcolare, fără să explodeze. Un indian care conducea vehiculul suferă arsuri grave după ce s-a stropit cu benzină și a murit o lună mai târziu. Pasagerul, un medic irakian, a fost arestat. El a fost condamnat în 2008 la închisoare pe viaţă.
Cu o zi înainte, două automobile marca Mercedes, umplute cu bidoane de benzină, butelii de gaz şi cuie au fost descoperite parcate în apropiere de Piccadilly Circus, în centrul Londrei. O problemă la o conexiune la dispozitivul de detonare a împiedicat cele două maşini să explodeze, potrivit anchetatorilor.
mai 2013: Pe 22 mai, doi londonezi de origine nigeriană au lovit cu maşina un militar în vârstă de 25 de ani, Lee Rigby, în sud-estul Londrei, după care i-au aplicat numeroase lovituri de cuţit şi au încercat să-l decapiteze. Într-o înregistrare video filmată imediat după agresiune, unul dintre criminali au declarat că a vrut să-i răzbune pe „musulmanii ucişi de militari britanici”.
decembrie 2015: La 5 decembrie, Muhaydin Mire, în vârstă de 30 de ani, originar din Somalia, a rănit cu un cuţit două persoane, între care una grav, la intrarea în staţia de metrou Leytonstone, în estul Londrei, la două zile după primele atacuri aeriene britanice vizând gruparea jihadistă Statul Islamic în Siria. Atacul a fost catalogat drept „terorist” de către autorităţi. Autorul a fost condamnat la închisoare pe viaţă.
martie 2017: Pe 22 martie, un bărbat a intrat în mulţime cu vehiculul, pe Podul Westminster, peste Tamisa, în faţa Big Ben, înainte să înjunghie mortal un poliţist în faţa Parlamentului. Atacul s-a soldat cu cinci morţi. Autorul lui, Khalid Masood, un cetăţean britanic convertit la islam, a fost ucis de poliţie. Atentatul a fost revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic, însă Scotland Yard a anunţat că nu a „găsit vreo probă a unei asocieri” între Masood şi Statul Islamic sau Al-Qaida.
Scotland Yard a anunţat în martie că serviciile de securitate britanice au „dejucat 13 tentative de atac terorist începând din iunie 2013”.
Explozie la Manchester, în timpul unei concert
O puternică explozie s-a produs luni seara în timpul unui concert care avea loc la Manchester. Deflagrația s-a soldat cu 22 de morți și 50 de răniți. Poliția a anunțat că anchetează incidentul ca pe un atac terorist.
Ministerul Afacerilor Externe a anunțat constituirea unei celule de crize care întreprinde toate demersurile pe lângă autoritățile locale „în vederea obținerii unor informații privind circumstanțele producerii incidentului, precum şi date cu privire la naționalitatea victimelor”.