Criminalul în masă Anders Breivik trebuie să rămână în izolare. Este „foarte periculos”, pledează statul norvegian
Data publicării:
Anders Behring Breivik, fanaticul de extremă dreaptă care a ucis 77 de persoane în două atacuri ce au fost comise în Norvegia, în anul 2011, rămâne „foarte periculos” și ar trebui ținut în izolare în închisoare, a pledat vineri un reprezentant al Ministerului Justiției în instanța unde se judecă procesul intentat de criminalul în masă, informează Reuters.
Bărbatul de 44 de ani a dat în judecată statul norvegian în încercarea de a pune capăt anilor de izolare în închisoare și de a-i fi ridicate restricțiile asupra corespondenței cu lumea exterioară. Audierea de cinci zile se încheie vineri.
Breivik are voie să spună câteva cuvinte la sfârșitul audierii și își poate exercita acest drept.
El a fost ținut în izolare de când a fost arestat pentru că a ucis opt persoane cu o mașină-bombă în Oslo și a împușcat alte 69, majoritatea adolescenți, pe insula Utoeya.
Andreas Hjetland, reprezentantul Ministerului Justiției, a declarat vineri în argumentul său final că „nu există niciun temei pentru afirmația că drepturile omului lui Breivik sunt încălcate”.
„Breivik rămâne foarte periculos”, a spus el instanței. „Există încă un mare pericol că poate comite violență sau că îi poate inspira pe alții (să comită violență).”
Ca și în zilele precedente, Breivik a clătinat din cap în dezacord cu privire la unele dintre punctele pe care le-a făcut Hjetland.
Breivik a spus într-o mărturie plină de lacrimi marți că izolarea a fost un „coșmar” și că se gândește la sinucidere în fiecare zi. Avocatul său a declarat luni că clientul său suferă de „depresie profundă”.
Joi, psihiatrul lui Breivik a spus că nu crede că Breivik e grav deprimat.
„Condițiile în care se află acum îl apasă și se simte singur. Este împovărător, dar nu cred că este grav deprimat”, a declarat Janne Gudim Hermansen în instanță, potrivit cotidianului Aftenposten.
Judecătoarea Birgitte Kolrud l-a întrebat pe psihiatru ce părere are despre mărturia plină de lacrimi a lui Breivik, de marți. Ea a spus că nu l-a văzut niciodată pe Breivik plângând.
„Cred că este modul lui de a-și arăta disperarea. Așa că sunt prea puțin convinsă de cât de credibilă este”, a spus ea, potrivit Aftenposten.
Avocații lui Breivik susțin că Norvegia încalcă Convenția Europeană a Drepturilor Omului, inclusiv secțiuni care spun că nimeni nu ar trebui să fie supus „torturii sau tratamentelor sau pedepselor inumane sau degradante”.
Izolarea lui de mai bine de un deceniu l-a ținut într-o „lume încuiată”, numai cu gardieni și alți angajați din închisori a căror datori este să mențină distanța, a declarat luni avocatul său Oeystein Storrvik în instanță.
Decizia judecătorului va fi emisă în următoarele săptămâni.