Video Breivik dă în judecată Norvegia pentru a protesta împotriva regimului de izolare. Cum arată „celula” în care stă extremistul

Data publicării:
Anders Behring Breivik arrives at the courtroom in Ringerike prison surrounded by guards
Anders Breivik a ucis 77 de oameni în 2011, într-un atac care a șocat mapamondul. Foto: Profimedia

Neonazistul norvegian Anders Behring Breivik, care a ucis 77 de oameni în 2011, atacă din nou în justiţie statul norvegian, protestând împotriva izolării sale carcerale, din cauza căreia, potrivit avocatului său, ar fi devenit „suicidar” şi dependent de antidepresive. Breivik își ispășește pedeapsa într-o închisoare unde beneficiază - doar pentru el - de mai multe încăperi pe două etaje, cu bucătărie, televizor, sală de fitness și animale de companie.

Ras în cap şi purtând costum şi cravată închise la culoare, Breivik, spre deosebire de apariţiile sale publice anterioare, s-a abţinut de la orice provocare la sosirea în sala de sport a închisorii din Ringerike unde luni s-a deschis procesul care va dura cinci zile.

Închis singur într-o zonă de înaltă securitate, extremistul în vârstă de 44 de ani reclamă că menţinerea sa în izolare deja de 11 ani încalcă articolul 3 din Convenţia europeană a drepturilor omului, care interzice „pedepsele sau tratamentele inumane sau degradante”.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

În documentele de procedură ale procesului actual, avocatul său Oystein Storrvik scrie că „lunga perioadă de izolare (...) se traduce acum prin afectări (psihologice) pentru Breivik, inclusiv faptul că acum este suicidar”.

„El este de acum dependent de antidepresivul Prozac pentru a suporta zilele de închisoare”, spune avocatul, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

El a mai spus că Breivik nu are contacte decât cu alţi doi deţinuţi, pe care îi vede o oră din două în două săptămâni şi sub strictă supraveghere, şi cu personalul penitenciarului.

Invocând un alt articol al Convenţiei care garantează dreptul la corespondenţă, extremistul de dreapta mai reclamă o reducere a filtrării corespondenţei sale cu lumea exterioară.

Cum arată „celula” lui Breivik

În închisoarea din Ringerike, situată pe malul lacului pe care se află insula Utoya, Breivik dispune, pe două etaje, de mai multe încăperi: bucătărie, salon TV cu consolă de jocuri, sală echipată cu echipamente de fitness, şi în care autorităţile penitenciare au plasat chiar şi trei papagali pentru a-i satisface dorinţa de a avea un animal de companie, potrivit agenţiei norvegiene NTB.

Sistemul penitenciar norvegian acordă în mod tradiţional un loc important reabilitării deţinuţilor.

Breivik beneficiază „de o ofertă foarte completă” (bucătărie, jocuri, plimbări, baschet...) şi „nu există niciun indiciu că suferă de probleme fizice sau mintale din cauza condiţiilor de detenţie”, argumentează avocatul statului, Andreas Hjetland.

El precizează că „Breivik s-a arătat până acum puţin receptiv la munca de reabilitare”. „Este, prin urmare, dificil de imaginat ce ameliorări semnificative ale condiţiilor de detenţie sunt posibile şi justificabile pe termen scurt”, adaugă reprezentantul statului.â

La 22 iulie 2011, Anders Breivik a detonat mai întâi o bombă în apropierea sediului guvernului la Oslo, făcând opt victime, după care a ucis alte 69 de persoane, în majoritate adolescenţi, deschizând focul asupra unei tabere de vară a Tineretului laburist pe insula Utoya.

În 2012 Breivik a fost condamnat la pedeapsa maximă prevăzută atunci în lege, adică 21 ani de detenţie cu posibilitate de prelungire.

În 2016, el a atacat în justiţie statul din aceleaşi două motive şi, spre surprinderea generală, a obţinut câştig parţial de cauză în primă instanţă. Ulterior, însă, curtea de apel a invalidat decizia, iar CEDO i-a respins plângerea ca „inadmisibilă” în 2018.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Transnistrenii, cu Rusia în suflet, dar în acte cu Moldova: cum fug de marele urs și se
Digi FM
Cum arată Bryan Adams în 2024, la 65 de ani. La 16 ani s-a lăsat de școală pentru muzică
Pro FM
Andrea Bocelli, dezvăluiri despre accidentul în urma căruia a rămas orb: „Acela a fost momentul când s-a...
Film Now
Jennifer Lopez, în cei mai scurți pantaloni din garderobă și cizme până la genunchi, la proiecția noului film...
Adevarul
Un bucureștean reclamă că are nevoie de reconstrucția penisului după ce a apelat la un salon de piercing
Newsweek
Se votează o nouă creștere de pensie și o nouă formulă de recalculare. NU mai contează anii munciți!
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Un hamster a „evadat” dintr-o școală, într-un balon de plastic. Imaginile, desprinse parcă dintr-un film...
Film Now
James Van Der Beek, forțat de împrejurări să dezvăluie că are cancer. Actorul de 47 de ani, pus în fața unei...
UTV
Margot Robbie si Tom Ackerley au devenit parinti pentru prima oara. Actrita a nascut un baietel perfect...