Text redifuzat cu erată

Data actualizării: Data publicării:
doctori coronavirus medici
Foto: Getty Images

PRECIZARE: Digi24.ro a preluat o știre difuzată de Mediafax fără a verifica sursa inițială a informațiilor. Raportul invocat nu aparține Ministerului de Interne al Germaniei, ci unei persoane private, cu agenda politică proprie. Ne cerem scuze cititorilor pentru această eroare.

_________

Un raport realizat la nivelul Ministerului de Interne din Germania, ajuns în mass-media, susține că pandemia de coronavirus este o alarmă falsă și că majoritatea celor care au murit oricum ar fi decedat din cauza comorbidităților. Cel mai mare propagator de ştiri false şi confuzie ar fi Statele Unite, spun autorii raportului.

Măsurile de securitate luate de autorități au ”consecinţe mai grave” decât pandemia în sine, potrivit raportului, care minimalizează importanţa virusului. 

Câteva concluzii din raportul Ministerului de Interne german, consultat de Mediafax:

  • Pericolul Covid-19 a fost supraestimat: probabil, în niciun caz, pericolul prezentat de noul virus nu a depăşit nivelul normal
  • Oamenii care mor de Covid-19 sunt în esenţă cei care ar muri statistic anul acesta, deoarece au ajuns la sfârşitul vieţii, iar corpurile lor slăbite nu mai pot face faţă stresului zilnic aleator (inclusiv cei aproximativ 150 de viruşi aflaţi în prezent)
  • La nivel mondial, în trei luni, nu au fost mai mult de 250.000 de decese din cauza Covid-19, comparativ cu 1,5 milioane de decese (25.100 în Germania) în timpul valului de gripă 2017/18
  • Pericolul este, evident, nu mai mare decât cel al multor altor virusuri. Nu există nicio dovadă că aceasta a fost mai mult decât o alarmă falsă.Un reproş ar putea merge pe aceste linii: în timpul crizei Corona, statul s-a dovedit a fi unul dintre cei mai mari producători de Fake News. 

Publicarea raportului a provocat un adevărat scandal în Germania, guvernul negând inițial valabilitatea lui, iar apoi motivând că ”ar fi opera unui singur angajat”. 

Ulterior, autorii raportului au făcut comentarii în presă prin care au acuzat guvernul german de luare a unor măsuri exagerate şi de ignorarea informaţiilor primite.

Raportul ”Analiza Criza Managementului” a fost produs în cadrul unei unităţi din cadrul Ministerului de Interne, numită KM4, şi a fost publicat inclusiv pe site-uri de specialitate medicală sub supravegherea unor experţi în medicină germani.

Stepehen Kohn, unul dintre autori, l-a transmis ulterior mass-media. Autorii au efectuat şi o conferinţă de presă în care au criticat guvernul de la Berlin.

„Măsurile terapeutice şi preventive nu ar trebui să aducă niciodată mai mult rău decât boala în sine. Scopul lor ar trebui să fie protejarea grupurilor de risc, fără a pune în pericol disponibilitatea îngrijirii medicale şi a sănătăţii întregii populaţii. Noi, în practica ştiinţifică şi medicală, suferim zilnic daunele secundare ale măsurilor Corona asupra pacienţilor noştri. Prin urmare, solicităm Ministerului Federal al Internelor să comenteze comunicatul nostru de presă şi sperăm la o discuţie relevantă cu privire la măsurile [Corona], una care să conducă la cea mai bună soluţie posibilă pentru întreaga populaţie”.

Printre semnatarii raportului se numără Dr Gunter Frank, membru al Societăţii pentru Medicina Familiei, profesor doctor Andreas Lubbe director MZG Westfalia sau Peter Schirmacher, profesor în Patologie, Universitatea Heidelberg.

Editor: B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri