„Urmărim îndeaproape evoluţia evenimentelor dramatice din estul Ucrainei şi suntem îngrijoraţi de situaţia locuitorilor din regiune”, a afirmat generalul Philip Breedlove, la Ottawa.
Întrebat dacă situaţia din Ucraina ar putea duce la o prezenţă militară permanentă a forţelor NATO în Europa de Est, el a răspuns: „Cred că trebuie să analizăm o astfel de posibilitate”.
„Ar mai trebui să evaluăm disponibilitatea şi poziţionarea forţelor noastre, pentru a fi în stare să răspundem la această întrebare”, a adăugat el, informează Mediafax.
El a precizat și că este necesară o reevaluare a capacității de reacție a forțelor de apărare ale Alianței, în contextul în care până în prezent Rusia era percepută drept partener.
Forţele canadiene mobilizate în Europa de Est în ultimele săptămâni - şase avioane de luptă de tip CF-18 prezente în România, o fregată şi 600 de militari - urmează să rămână în regiune cel puţin până la sfârşitul anului şi ar putea participa la exerciţii în Ucraina, relatează Ottawa Citizen online.
Philip Breedlove a mai spus că forţele NATO mobilizate reprezintă un răspuns la acţiunile Rusiei în Ucraina şi vor fi menţinute până la sfârşitul anului, termen care poate să fie schimbat în funcţie de decizia liderilor Alianţei Nord-Atlantice la reuniunea din septembrie.
Canada contribuie cu aceste forţe cu scopul de a oferi asigurări aliaţilor est-europeni în contextul crizei ucrainene.
Avioanele de tip CF-18 nu sunt înarmate, ele participă la antrenamente în afara bazei din România şi nu patrulează vizând avioane şi alte ameninţări provenind de la Rusia, potrivit generalilor canadieni.