Ciolacu vrea acord cu Comisia Europeană legat de deficitul României pe următorii 7 ani. Cele mai mari investiții vor fi în 2025 și 2026

Data publicării:
ciolacu ursula von der leyen
Premierul român Marcel Ciolacu și șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Foto: gov.ro

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, despre noul acord în ceea ce priveşte deficitul României, pe şapte ani, discutat cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der leyen, că a explicat foarte clar de ce ne dorim acest lucru, pentru că cele mai mari investiţii vor urma în anul 2025 şi în 2026, informează news.ro.

Şeful Executivului a arătat că a venit cu propunerea, în cadrul întâlnirii cu von der Leyen, de a avea un acord cu Comisia Europeană pe şapte ani.

„Am explicat foarte clar de ce ne dorim acest lucru, pentru că cele mai mari investiţii vor urma în anul 2025 şi în 2026. După cum bine ştim, PNRR are un deadline la sfârşitul anului 2026 în ceea ce priveşte investiţiile. Aş da un lucru pe care, ca exemplu, l-am făcut şi la întâlnirea cu doamna preşedinte, investiţiile în infrastructura rutieră şi feroviară: infrastructura rutieră, prima propunere a fost din partea României să avem o sumă alocată de aproximativ 13,7 miliarde de euro. Aprobarea finală a fost în jur de 7 miliarde. Diferenţa reprezintă cofinanţarea din partea statului român”, a precizat Ciolacu.

„Am avut o discuţie, aş spune, foarte aplicată cu doamna preşedinte al Comisiei Europene, nou aleasă. Cum este şi normal, am discutat despre viitorul comisar european din partea României, am discutat despre portofoliul viitorului comisar din partea României, am discutat despre renegocierea PNRR, lucru pe care dumneavoastră îl cunoaşteţi, cu solicitarea de reducere de 10% din componenta de împrumuturi, am discutat chiar mai tehnic cu doamna preşedinte şi despre Cererea de Plată numărul 3. Urmează în cursul zilei de astăzi, împreună cu Victor Negrescu, să am o discuţie şi cu preşedintele PES, cu Stefan (Lofven, n.r.), în ceea ce priveşte negocierile în cadrul familiilor europene privind portofoliile comisarilor europeni pe fiecare familie politică”, a spus premierul, într-o coonferinţă de presă organizată la Bruxelles, după întâlnirea cu preşedinta Comisiei Europene.

El a arătat că, din ce a discutat cu ministrul Grindeanu, astăzi am ajuns la 900 de kilometri în lucru şi în licitaţie de drum expres şi de autostrăzi. „Atunci, efortul bugetar din partea statului român este de aproximativ 60% ca cofinanţare. Normal că aceste investiţii aduc domnului Boloş la Ministerul Finanţelor impozite şi taxe mai mari şi de aceea se şi vede pe acest trimestru că are depăşiri de plan datorită acestor investiţii majore în infrastructura din România, mult aşteptate de către români”, a explicat Ciolacu.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Se introduce taxa de autostradă în România, explicația de la Guvern. De ce nu se plătește la fel ca în...
Digi FM
Dan Negru, despre prima zi de școală a copiilor lui: „Eu nu sunt entuziasmat din cauza ghiozdanelor pe care...
Pro FM
CRBL încearcă să repare lucrurile cu fiica lui, după divorțul de mama ei: "Timpul le așază pe toate. Ne-am...
Film Now
O prezentatoare TV a dezvăluit care a fost ultima discuție pe care a avut-o cu Shannen Doherty: „Am fost...
Adevarul
Când a fost inventată prima băutură alcoolică din lume. Era groasă, aromată și semăna cu o băutură preferată...
Newsweek
Care pensionari iau pensia recalculată și mărită abia în noiembrie? Casa de Pensii confirmă
Digi FM
Ce studii are, de fapt, Elena Lasconi și cum justifică notele mici. Candidata la Președinție este acuzată că...
Digi World
Un YouTuber cu peste 5 milioane de abonați a slăbit mai mult de 100 kg. Cum și-a păcălit urmăritorii în...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
15 cupluri celebre care s-au cunoscut pe platourile de filmare. Iubiri mai spectaculoase decât în peliculele...
UTV
(VIDEO) Jon Bon Jovi a salvat o femeie care era pe punctul de a sari de pe un pod din Nashville