Cele trei țări din Europa pentru care renunțarea la gazul rusesc va fi foarte costisitoare

Data publicării:
Vladimir Putin / hartă gazoducte Europa - Rusia
Contractul privind tranzitul gazelor rusești importate de UE prin Ucraina va expira la finalul anului., iar consecințele ar putea perturba toate piețele europene. Colaj foto: Profimedia Images

Contractul pentru gaze rusești este toxic și poate fi înlocuit. Aceasta este logica adoptată de mulți oficiali europeni, în timp ce acordul de miliarde de dolari privind alimentarea Uniunii Europene cu gaze rusești prin Ucraina se apropie de final. Dar, cu toate că majoritatea Europei are surse alternative, pentru unele țări, în special Austria, Slovacia și Ungaria, tăierea completă a fluxului de gaze din Rusia ar fi foarte costisitoare și ar putea tulbura și alte piețe de pe continent, relatează Politico.

Spre deosebire de restul blocului comunitar, cele trei țări nu au scăpat de dependența pentru gazele rusești. Din motive atât politice, cât și pragmatice, aceste țări din Europa Centrală au rămas conectate la energia Moscovei, beneficiind de prețuri avantajoase.

Gazoductul din Ucraina s-a dovedit a fi veriga critică. Acum, însă, cele trei țări vor fi nevoite în curând să găsească surse alternative de gaze naturale. Există mai multe opțiuni, dar mult mai costisitoare.

Piața energetică a Europei s-a schimbat radical de când Rusia a invadat Ucraina, dar, cu toate că UE nu mai are nevoie de gazele rusești care până nu demult erau vitale, problema costului financiar al întreruperii fluxului din Rusia nu va putea fi evitată.

Când Moscova a redus drastic fluxul de gaze prin gazoductele Nord Stream și Yamal-Europe, Europa s-a reechilibrat rapid. Țările cu porturi și-au dezvoltat infrastructura de procesare a gazului natural lichefiat (GNL) importat din țări precum Statele Unite și au semnat contracte noi.

Aerial View of the Gas Leak at Nord Stream 2 in the Baltic Sea
Când Moscova a redus drastic fluxul de gaze prin gazoductele Nord Stream și Yamal-Europe, Europa s-a reechilibrat rapid. Foto: Profimedia Images

Până în 2023, gazul obținut din Rusia prin conducte mai reprezenta doar 8% din totalul importurilor de energie ale Uniunii Europene; în 2021, procentul era de 40%.

Totuși, câteva gazoducte critice au rămas active, inclusiv una care traversează Ucraina și operează conform unui contract semnat înainte de izbucnirea războiului.

Austria își ia 98% din gazul de care are nevoie din Rusia

Pentru UE, această rută era nesemnificativă, reprezentând doar 5% din toate importurile de gaz. Dar, pentru Europa Centrală și de Est, este o cale vitală. Neavând ieșire la mare, Austria, Slovacia și Ungaria nu pot trece la fel de ușor la importurile de GNL și depind în continuare de gazele rusești.

La doi ani după izbucnirea războiului, Austria își lua în continuare 98% din gazul de care avea nevoie din Rusia, iar o mare parte din aceste importuri traversează Ucraina.

Slovacia a primit și ea câteva miliarde de metri cubi de gaz prin același gazoduct. Ungaria depinde mai puțin de gazul venit prin Ucraina, dar contează foarte mult pe energia livrată de Moscova.

În afară de unele țări UE din Europa Centrală și de Est, oprirea tranzitului de gaze rusești prin Ucraina va afecta și Republica Moldova, a avertizat Agenția Internațională a Energiei.

conducte-gaze-rusia
Piața energetică a Europei s-a schimbat radical de când Rusia a invadat Ucraina, dar problema costului financiar al întreruperii fluxului din Rusia nu va putea fi evitată. Foto: Profimedia Images

„Dacă acel gaz vine în Europa ca GNL, va fi aproape sigur mai scump decât era gazul rusesc prin conductă”, a explicat Samantha Gross, director al Inițiativei privind Securitatea Energetică și Climatul al Instituției Brookings.

„Motivul important pentru care Europa era atât de dependentă de gazul rusesc prin conducte, de la bun început, era că era ieftin”, a mai spus Gross.

Slovacia și Austria au găsit deja surse alternative de gaze naturale prin înțelegeri făcute cu țări ca Turcia. În același timp, Ungaria ar putea să continue importurile de gaze rusești prin Serbia.

Cu toate că Europa Centrală și de Est va fi cea mai afectată de aceste schimbări, întreaga Uniune Europeană ar putea simți efectele secundare, potrivit lui Gross

Azerbaidjanul a devenit o nouă sursă importantă de gaze naturale, însă rămâne de văzut dacă Baku poate produce destul gaz pentru a înlocui fostele exporturi rusești sau dacă va acționa doar ca un intermediar, rebranduind „gazul rusesc” în „gaz azer”, înainte de a-l trimite prin gazoductul ce traversează Ucraina.

Chiar și așa, prețurile vor crește cu siguranță, iar Rusia va continua să profite de pe urma exporturilor de gaze către Europa prin țări intermediare.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Filmul despre Donald Trump, cu actorul român Sebastian Stan, vine ca un trăsnet în prag de...
Digi FM
Ce pensie alimentară plătește Valeriu Gheorghiță în fiecare lună. El și fosta soție s-au despărțit după 20 de...
Pro FM
Ana Baniciu, criticată după ce și-a luat fiul de patru luni la o petrecere: "Ce tâmpenie să duci copilul în...
Film Now
I-a lăsat pe toți cu gura căscată! Brooke Shields, într-o rochie mini, verde neon, la 59 de ani. Picioare...
Adevarul
Piatra de moară a parentingului modern. Concluzia unui medic: „Părinți mai stresați de muci decât românii nu...
Newsweek
Casa de pensii face anuntul așteptat de pensionari. Am virat banii! La ce oră intră vineri pe card?
Digi FM
Radu Vâlcan, urare originală de ziua Adelei Popescu: "O să mă certe că o arăt așa". Ce spunea actrița despre...
Digi World
O lună fără alcool îți poate îmbunătăți sănătatea? 5 schimbări pozitive pe care le-ai putea observa
Digi Animal World
Gestul făcut de un câine pentru a-și convinge stăpânul să-i dea o felie de pizza: „Se oprește doar când...
Film Now
Jennifer Lopez, primul interviu după divorțul de Ben Affleck: „Nu pot să caut fericirea în alți oameni”...
UTV
Vezi cum arata Luca, fiul lui Victor Cornea. Micutul a fost prezent la aniversarea Ellei Burcea Balan