În centrul şi nordul Bosniei-Herțegovina a plouat cât în două luni, iar sate întregi au fost evacuate din calea apelor, care au atins cel mai ridicat nivel din ultimii 120 de ani. Şi, ca şi cum nu ar fi de ajuns, alunecările de teren au scos la suprafaţă zeci de mine antipersonal, rămase din timpul războiului din fosta Iugoslavie.
Situaţia este disperată şi în ţara vecină, Serbia, devastată de inundaţiile din ultimele zile. Este un dezastru de proporţii biblice, după cum a declarat chiar premierul sârb, care a avertizat că greul încă nu a trecut.
„Tot ceea ce putem face acum este să aşteptăm valul care va veni din Bosnia şi Croaţia. Nu putem face altceva decât să sperăm că am făcut tot ceea ce am putut şi să ne rugăm lui Dumnezeu”, a declarat premierul Aleksandar Vucici.
Zeci de drumuri naţionale au fost închise, iar sute de case au fost distruse de alunecările de teren. Cel puţin 15.000 de oameni au fost evacuaţi din calea puhoaielor, care ameninţă acum capitala Belgrad.
„Sacii aceştia sunt duşi în punctele critice ca să sprijine zidurile pentru a ne apără de inundaţiile produse de râul Sava”, a spus coordonatorul unei echipe de salvare.
Situaţia este disperată mai ales în Obrenovaţ, o localitate de la periferia Belgradului, acoperită cu totul de ape. Autorităţile spun că toţi cei 20 de mii de locuitori vor fi evacuaţi.
În faţa acestui dezastru, Serbia şi Bosnia Herţegovina au cerut ajutor intenaţional. Statele Unite şi Rusia au răspuns imediat apelului, iar la fel au făcut şi 14 din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, care au trimis ajutoare în cele două ţări afectate de inundaţii.
Probleme sunt şi în centrul şi nord-vestul Croaţiei, afectate şi ele de inundaţii. Oamenii au fost evacuaţi cu bărcile din case, iar mai multe drumuri au fost închise.