Presa europeană a remarcat apelul la unitate lansat la Sibiu, însă pune la îndoială obiectivul asumat de liderii UE, în condiţiile în care au început deja discuţiile despre împărţirea funcţiilor în viitoarea legislatură. De cealaltă parte a Canalului Mânecii, jurnaliştii au fost interesaţi doar de cele patru echipe englezeşti calificate în finalele cupelor europene la fotbal.
Euronews a extras ca punct important al summitului de la Sibiu anunţul lui Donald Tusk: pe 28 mai va fi un summit extraordinar al liderilor UE pentru începerea procesului de alegere al noilor şefi ai instituţiilor europene. Despre declaraţia de la Sibiu, televiziunea de ştiri a remarcat că este formată din principii, nu din angajamente ferme.
Politico a scris că liderii UE pun accentul pe unitate, dar văd turbulenţe în faţă. Publicaţia a amintit că cele mai mari probleme vor fi legate de alegerea şefilor instituţiilor şi mai ales a preşedintelui Comisiei Europene.
Der Spiegel a fost acid: Târguiala pentru funcţiile de top a început, a titrat revista germană, pe site. Autorul articolului a remarcat faptul că şefii de stat şi de guvern au început deja să se gândească la viitorii şefi ai instituţiilor europene, cu două săptămâni înaintea alegerilor. Der Spiegel mai scrie că desemnarea noului preşedinte al Comisiei va naşte o dispută aprinsă.
„Bătălia pentru liderii comunitari ameninţă să blocheze UE” a titrat, pesimist, corespondentul de la Sibiu al cotidianului El Pais. „Cu urnele de vot încă goale, cele 27 de guverne din UE au avut la Sibiu prima ciocnire legată de distribuţia puterii după alegerile din 26 mai. Lupta se anunţă aprigă şi ar putea duce la o blocare a Uniunii, dacă Parlamentul European va fi la fel de fragmentat precum o arată sondajele”, a scris jurnalistul spaniol.
Marea Britanie nu a fost invitată la summitul de la Sibiu. Evenimentul a fost aproape complet ignorat de ziarele din Regat, unde fotbalul este principala ştire.
Citiți și: Ministrul britanic pentru Brexit, nemulțumit de summit-ul de la Sibiu