Catherine Day, secretarul general al CE, a precizat azi, în cursul întâlnirii cu Robert Cazanciuc, ministrul român al Justiției, că procesul revizuirii Constituţiei va fi analizat în detaliu la nivelul Comisiei Europene, conform unui comnicat al Ministerului Justiției.
„Discuţiile s-au axat pe priorităţile mandatului ministrului justiţiei. Oficialul român a realizat o trecere în revistă a proiectelor deja lansate sau care vor fi lansate în viitorul apropiat, în vederea dezvoltării sistemului judiciar. Au fost prezentate şi progresele înregistrate in ultima perioadă, în contextul Mecanismului de Cooperare şi Verificare”, se arată în comunicatul MJ.
„Oficialul european a ţinut să sublinieze importanţa respectării de către autorităţile române a termenelor deja asumate pentru intrarea în vigoare a Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală. De asemenea, a precizat că procesul revizuirii Constituţiei va fi analizat în detaliu la nivelul Comisiei Europene”, se precizează în dcument.
Potrivit MJ, în timpul discuțiilor fost apreciată activitatea instituţiilor cu rol major în combaterea corupţiei, dar este aşteptată o accelerare a ritmului în care instanţele pronunţă hotărâri în cauzele de corupţie.
„Ministrul justiţiei a ţinut să sublinieze că termenul de intrare în vigoare a codurilor penale va fi 1 februarie 2014. De asemenea, a dat asigurări că observaţiile şi opiniile ministerului pe care îl conduce şi ale sistemului judiciar cu privire la aspectele relevante ale Constituţiei vor fi transmise în timp util către Parlament, pentru a fi incluse în proiectul de lege”, se menționează în comunicatul MJ.
La sfârșitul lunii mai, experții Comisiei Europene s-au aflat în România, de miercuri până vineri, în misiunea de evaluare a progreselor înregistrate în justiție în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare.
Oficialii s-au întâlnit atunci și cu ministrul Robert Cazanciuc și cu toate instituțiile responsabile - reprezentanţii Consiliului Superior al Magistraturii (inclusiv Inspecţia Judiciară), ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Ministerului Public, Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Agenţiei Naţională de Integritate, Parlamentului, Administraţiei Prezidenţiale, instituţiei Avocatului Poporului, în vederea lansării unui nou raport de pe justiție, până la sfârșitul acestui an.
Mădălina Prundea