Legea pentru organizarea referendumului a trecut prin Parlamentul catalan cu 106 voturi pentru şi doar 28 împotrivă. Şeful guvernului local a anunţat deja că va ratifica documentul şi că votul pentru independenţa Cataloniei va avea loc pe 9 noiembrie. Decizia a fost primită cu entuziasm de separatişti.
„Acesta este încă un pas către obiectivul nostru şi ne vom îndeplini obiectivul (referendum, n.r.) , indiferent dacă răspunsul va fi da sau nu. Aşteptăm asta de 300 de ani şi acum este timpul”, spune o femeie.
Chiar dacă referendumul nu creează nicio obligaţie pentru guvernul de la Madrid, executivul spaniol susţine că un astfel de scrutin este ilegal. Mai mult, politicienii spanioli, atât de stânga, cât şi de dreapta, au spus că rezultatul negativ al referendumului din Scoţia arată importanţa menţinerii unităţii naţionale şi în Spania.
„Pentru prima oară a fost aprobată o lege neconstituţională pentru organizarea unui referendum ilegal, menit să rupă Spania, să dividă catalanii şi să scoată catalanii din Spania şi din Europa”, a declarat Alicia Sanchez Camacho, președintele filialei din Catalonia a Partidului Popular, aflat la guvernare la Madrid.
Catalonia este cea mai prosperă regiune a Spaniei şi are o limbă şi o cultură distincte de cele ale Spaniei. Dincolo de ideile naţionaliste, mişcarea pentru independenţă a fost impulsionată şi de criza economică. Mulţi catalani cred că banii lor sunt folosiţi pentru a susţine celelalte regiuni ale Spaniei.