Ca să deţinem preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, deci să organizăm evenimente şi întâlniri la care se iau decizii pentru cetăţenii din blocul comunitar, este nevoie de bani.
Bucureştiul este pentru următoarele șase luni, locul în care vor avea loc foarte multe dintre evenimentele Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene. Asta înseamnă că delegaţiile străine vin aici să lucreze împreună cu partea română, pentru diferite dosare europene. Dar, întâlniri legate de Preşedinţia noastră vor fi şi la Bruxelles şi în alte oraşe.
Ce înseamnă din punct de vedere logistic organizarea şi susţinerea unei responsabilităţi cum este Preşedinţia la Consiliul UE? Înainte de orice, bani. Bugetul aproximativ calculat de România este de 75 de milioane de euro. Prin comparaţie, preşedinţia Poloniei a costat 114 milioane de euro. Pe ce se cheltuie aceşti bani? Pentru organizarea de întâlniri formale şi informale la Bruxelles și în România, organizarea de evenimente culturale, dar şi pentru ehipele de securitate şi personal local de legătură pentru delegaţiile străine, care să vorbească fluent engleză şi franceză.
Exerciţiul pe care România îl face în primele șase luni din an va influenţa şi cetăţenii României. Indiferent dacă sunt sau nu implicaţi direct în exercitarea preşedinţiei, românii vor simţi efectele deciziilor luate în Consiliul Uniunii Europene, sub medirea ţării noastre.
O preşedinţie de succes înseamnă implicare din partea administraţiei, societăţii civile, media, a actorilor politici şi a mediului de afaceri. De acest moment are de profitat România, ca un întreg. Stabilitatea politică a ţării este vitală pentru reuşita procesului de conducere a Consiliului UE. Guvernul României, prin miniștrii săi, va trebui să dea dovadă de o dublă competență, la nivel naţional, dar şi de Uniune.