Calvarul identificării cadavrelor lăsate în urmă de prăpădul din Spania. Poliția cere mostre de ADN de la rudele celor dispăruți

Data publicării:
Devasting Scenes From The Paiporta Flood, Spain - 07 Nov 2024
Prăpădul lăsat în urmă de inundațiile din regiunea Valencia. Foto: Profimedia Images

Identificarea cadavrelor lăsate în urmă de inundațiile care au lovit regiunea Valencia din Spania se dovedește un proces anevoios, chiar imposibil, în unele cazuri. La morga din Valencia au fost primite, până în prezent, 207 cadavre, iar experții criminaliști au efectuat autopsii pe 200 dintre acestea. Doar 167 cadavre au fost complet identificate (140 prin amprentarea digitală și alte 27 prin teste ADN), scrie El Pais

Poliția spaniolă face teste pentru identificarea persoanelor decedate în urma inundaţiilor catastrofale din estul ţării. Autorităţile le-au cerut rudelor celor dispăruţi să ofere mostre ADN. Cel puțin 93 de persoane sunt în continuare de negăsit, dintre care șapte sunt cetățeni români, în timp ce bilanţul deceselor a urcat la 219. Doar 167 de victime au fost identificate până acum.

Pe teren, operaţiunile de căutare au continuat, în special în parcările subterane şi pe căile navigabile din suburbiile Valenciei, cea mai afectată zonă de inundaţii. Cei 15.000 de soldaţi şi poliţişti desfăşuraţi în regiune continuă, de asemenea, să participe la lucrările de curăţare şi refacere a drumurilor şi infrastructurilor distruse de intemperii.

Poliția spaniolă efectuează teste ADN pentru a identifica trupurile persoanelor decedate în urma tragediei de săptămâna trecută. Imagini furnizate de poliție arată procesul pentru identificarea celor raportaţi dispăruţi. Rudele completează un formular și oferă probe biologice, care sunt apoi comparate cu cele ale victimelor.

La mai bine de o săptămână de la catastrofa din Valencia, o navă de patrulare şi bărci pneumatice verifică zona de coastă în căutarea celor decedaţi sau a posibililor supravieţuitori.

În plus, joia aceasta au intrat în vigoare marcarea drept zonă calamitată a regiunii afectate și pachetul de prim ajutor pentru sinistrați. Guvernul a prelungit termenul de depunere a cererilor pentru toate ajutoarele de la una la două luni, până la 7 ianuarie 2025.

Prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez a anunţat marţi un prim plan de urgenţă în valoare de 10,6 miliarde de euro pentru a veni în ajutorul cetăţenilor şi companiilor afectate de inundaţiile istorice care au devastat sud-estul ţării.

Ploile torenţiale care au căzut în special în regiunea Valencia, echivalente în unele locuri cu precipitaţiile înregistrate într-un întreg an calendaristic, au ucis cel puţin 219 de persoane, potrivit unui bilanţ provizoriu, şi au provocat haos în numeroase localităţi, desfigurate de torenţii de noroi.

Mesaje false, amestecate cu anunțuri oficiale

În acest haos dramatic, mesajele false s-au amestecat cu anunţurile oficiale, riscând să provoace o panică suplimentară şi de a îngreuna activitatea pompierilor, poliţiştilor şi salvatorilor aflaţi pe teren, scrie AFP, preluată de Agerpres.

În spaţiul online a circulat un aviz de evacuare a riveranilor de pe malurile râurilor Magro şi Mijares, din Valencia. Era un fals: autorităţile spaniole le-a cerut într-adevăr localnicilor să se îndepărteze de acele cursuri de apă în seara zilei de 29 octombrie, dar nu i-au somat niciodată să îşi părăsească locuinţele câteva ore mai târziu.

Potrivit echipelor de sprijin operaţional virtual (Esov), un colectiv care monitorizează online situaţiile de criză, riscul asociat cu acest gen de mesaj este ca el să creeze panică în rândul locuitorilor, făcându-i să îşi pună vieţile în pericol atunci când îşi părăsesc "în mod dezordonat" locuinţele.

Un alt fals comunicat a fost difuzat la câteva ore după intemperii, direcţionându-i pe oameni spre un număr de urgenţă la care să sune dacă nu le răspundea nimeni pe linia oficială a serviciilor de urgenţă. Era o pierdere de timp pentru persoanele aflate deja în situaţii periculoase.

"Aceste 'fake news'-uri ne-au cauzat multe probleme", a denunţat şeful pompierilor din regiunea Valencia, Jose Miguel Basset. "S-a vorbit despre evacuări, despre revărsări, despre ruptura unor baraje... Nimic din toate acestea nu era adevărat şi asta a îngreunat cu mult activitatea echipelor de urgenţă", a adăugat el.

 

 

 

 

 

Editor : Marina Constantinoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Comoara energetică a Balcanilor care stârnește Rusia și SUA. Unde zac îngropate peste două miliarde de euro
Digi FM
Sharon Stone, imaginea eleganței la Festivalul de la Palm Springs. Actorul de care e foarte mândră: Cariera...
Pro FM
La 46 de ani, Usher se menține într-o formă de invidiat. Artistul a dezvăluit care este secretul aspectului...
Film Now
Jude Law spune că soția sa a uitat că este un tip „atrăgător”, după transformările lui pentru „Firebrand” și...
Adevarul
Motivul dureros pentru care David Popovici nu face reclamă la casele de pariuri. Cazul de dependență pe care...
Newsweek
Care pensionari pierd între 150 și 700 lei la pensie în ianuarie? Efectul anulării indexării
Digi FM
Sora lui Kim Jong-un, pentru prima dată în public cu copiii săi. Imagini apărute de Anul Nou, în condiţiile...
Digi World
Câte minute de viaţă pierd fumătorii cu o singură ţigară. Concluziile celei mai noi analize a oamenilor de...
Digi Animal World
Ce s-a întâmplat cu un câine la 15 minute după ce stăpânul său a murit. Familia a fost devastată
Film Now
Jude Law spune că soția sa a uitat că este un tip „atrăgător”, după transformările lui pentru „Firebrand” și...
UTV
26 de filme pe care trebuie sa le vezi neaparat pana la sfarsitul anului 2025