Ministerul de Externe informează că, începând de astăzi, călătoriile în Belgia se pot face numai în scopuri esențiale, care trebuie menționate într-o declarație pe proprie răspundere. De asemenea, în afară de testul PCR negativ necesar necesar călătoriei, pasagerii mai trebuie să facă un test și după intrarea în Belgia, precum și în a șaptea zi de carantină.
În perioada 27 ianuarie - 1 martie, călătoriile spre Regatul Belgiei sunt permise numai pentru scopuri esenţiale, potrivit MAE, care le enumeră:
- din motive familiale (decese, căsătorii, regrupare familială, custodia copiilor etc.);
- din motive umanitare (în scop medical, asistenţă persoane vulnerabile etc.);
- pentru studii (cercetători, studenţi, stagiari, elevi etc.);
- deplasările rezidenţilor transfrontalieri;
- călătoriile de afaceri sau profesionale;
- din alte motive urgente (motive juridice, relocări etc.).
În perioada menţionată, nu sunt permise călătoriile în scop turistic sau recreativ, mai prcizează MAE.
Declarație pe proprie răspundere
Toate persoanele care sosesc în Regatul Belgiei trebuie să prezinte o declaraţie pe proprie răspundere pentru a justifica motivul deplasării, disponibilă pentru descărcare la: https://www.info-coronavirus.be/fr/.
Declaraţia pe propria răspundere va fi anexată la „Formularul de localizare a pasagerului” (Passenger Location Form, disponibil la https://travel.info-coronavirus.be/fr/public-health-passenger-locator-form) şi va trebui să fie însoţită de documente justificative.
Mai multe teste
Pe lângă obligaţia de prezentare la intrarea pe teritoriul Regatului Belgiei a unui test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, persoanele nerezidente în această ţară au obligaţia de a se testa atât la intrarea pe teritoriul belgian (un test PCR sau un test antigen rapid), cât şi în cea de-a şaptea zi de carantină (perioada măsurii carantinei fiind modificată la 10 zile). Astfel, măsura carantinei poate fi redusă la minimum şapte zile, cu condiţia obţinerii unui rezultat negativ al testului efectuat, cel mai devreme, în a şaptea zi de la începutul perioadei de carantină.
Ministerul de Externe aminteşte că testul solicitat la intrarea pe teritoriul Belgiei trebuie să fie efectuat cu maximum 72 de ore înaintea sosirii pe teritoriul belgian, într-un laborator acreditat din statul de provenienţă, certificat de un medic sau farmacist biolog şi emis într-una din limbile franceză, neerlandeză, germană sau engleză, în format fizic (tipărit) sau electronic (şi să poată fi consultat imediat).
Începând cu data de 25 ianuarie, toate persoanele care sosesc în Belgia din Marea Britanie, Africa de Sud sau America de Sud vor trebui să respecte o carantină de 10 zile şi să efectueze un test molecular PCR pentru depistarea infecţiei cu SARS-CoV-2 în prima, respectiv a şaptea zi de la sosire.
Asistență consulară
Toate celelalte măsuri anunţate anterior cu privire la regimul aplicabil persoanelor rezidente în Regatul Belgiei rămân în vigoare. Condiţiile de călătorie în Regatul Belgiei în contextul pandemiei de COVID-19 sunt disponibile la următoarea pagină de internet: www.mae.ro/node/51902.
Ministerul Afacerilor Externe aminteşte că cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Bruxelles: 0032 (0)2 347 5338, 0032 (0)2 345 0040 şi 0032 (0)2 344 1658, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de urgenţă al misiunii diplomatice: 0032(0)2 344 0854.
MAE recomandă şi consultarea paginilor de internet: http://bruxelles.mae.ro/ şi https://www.mae.ro/.
Editor : Bogdan Păcurar