Marile companii europene pierd, anual, sute de mii de posturi în domenii ca IT sau finanţe, pe măsură ce tot mai multe locuri de muncă sunt transferate în afara continentului, în ţări mai ieftine.
Indienii au devenit cei mai căutaţi angajaţi off-shore: cunosc limba engleză, lucrează mult şi ieftin. Sunt soluţia perfectă pentru anumite companii, precum cele din domeniul IT sau financiar.
Forţa de muncă mai ieftină, avansul tehnologic şi revenirea înceată a economiei europene ar putea genera o scădere la jumătate a tuturor posturilor administrative care existau în Europa acum 10 ani, arată un studiu realizat de grupul Hackett şi citat de CNBC.
Din cele aproximativ 4,2 milioane de posturi din acest domeniu în Europa în 2002, jumătate, adică 1,9 milioane, ar putea să dispară în următorii patru ani.
Zona euro a ieşit recent din recesiune, dar revenirea este timidă. În luna iunie, rata şomajului din regiune s-a menţinut la 12,1 la sută din populaţia activă.
Zona euro a înregistrat o creştere economică de 0,3 la sută în al doilea trimestru, după 18 luni de contracţie. Principalele motoare de creştere au fost economiile germană şi franceză.
Chiar şi aşa, raportul celor de la Hackett nu este deloc optimist în privinţa pieţei muncii din Europa. Numai anul acesta vor dispărea 137.000 de posturi. Pierderile se vor micşora apoi, an de an, până la sub 60.000 de posturi în 2017.
Trecerea la o forţă de muncă mai ieftină, din afara continentului, se dovedeşte a fi o strategie bună pentru companii. Costurile mai mici cu forţa de muncă permit dezvoltarea de noi servicii de afaceri care, de altfel, nu ar fi existat fără forţa de muncă offshore.