Burduja: România va participa „cu drepturi depline” la următoarea reuniune ESA și va plăti datoriile către agenția spațială europeană

Data publicării:
profimedia-0307198755
Reuniunea interministerială a Agenției Spațiale Europene din 2016, imagine de arhivă. Foto: Profimedia Images

România va participa cu drepturi depline şi pe poziţii de egalitate la viitoarea reuniune a Agenţiei Spaţiale Europene (ESA) din noiembrie, unde se vor discuta şi decide proiectele pentru următorul ciclu de trei ani, a declarat marţi, la Bruxelles, pentru Agerpres, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja.

Ministrul român s-a întâlnit, marţi, la Bruxelles, cu directorul general al Directoratului Industria Apărării şi Spaţiu, Timo Pesonen, căruia i-a dat asigurări că România îşi va rezolva problema cotizaţiei restante la ESA.

„I-am transmis faptul că România reuşeşte să rezolve o problemă care trena din 2018, fiind singurul stat membru al ESA care nu şi-a mai plătit cotizaţia. Reuşim să rezolvăm această problemă, e vorba de o plată de 65 de milioane de euro, o plată substanţială care nu poate fi imputată actualului guvern, din contră, ea a fost acumulată în perioada 2017-2019. Ceea ce contează este că la reuniunea interministerială a Agenţiei Spaţiale Europene din noiembrie, unde se vor discuta şi decide proiectele pentru următorul ciclu de trei ani, România va sta la masă cu toate statele membre cu drepturi depline şi pe poziţii de egalitate”, a declarat Burduja.

„E o sumă pe care o plătim într-o singură tranşă. E adevărat, mai rămân aproximativ 40 de milioane de euro de plătit până la finalul anului şi suntem în discuţii cu Ministerul de Finanţe să asigurăm aceste fonduri”, a adăugat el.

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării a subliniat că toate sumele pe care România le plăteşte drept cotizaţie la ESA se întorc în România, chiar la nivel direct, în proporţie de peste 85-90%.

„ESA are acel principiu de «fair return» în care un stat care contribuie primeşte cel puţin 93% din aceste fonduri înapoi, repet, în mod direct. În mod indirect, sau prin efectul de multiplicare, aceşti bani generează valoare în economie de 10-12 ori mai mare decât valoarea nominală a banilor. Astea sunt studiile la nivelul statelor membre ESA, care se bat să cotizeze mai mult la ESA. Iată, noi ne luptăm şi am reuşit (...) să plătim această datorie şi să ne reluăm locul la masă”, a mai spus Sebastian Burduja.

În 2018, România și-a pierdut dreptul la vot în ESA din cauza datoriilor neplătite către agenția spațială europeană. Ministrul Burduja a promis încă din luna iulie plata restanțelor de 100 de milioane de euro datorate ESA.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
S-a aflat vârsta maximă pe care o poate atinge un om. Descoperirea făcută în urma celui mai amplu studiu de...
Digi FM
Cum arată Bryan Adams în 2024, la 65 de ani. La 16 ani s-a lăsat de școală pentru muzică
Pro FM
Andrea Bocelli, dezvăluiri despre accidentul în urma căruia a rămas orb: „Acela a fost momentul când s-a...
Film Now
Jennifer Lopez, în cei mai scurți pantaloni din garderobă și cizme până la genunchi, la proiecția noului film...
Adevarul
Un bucureștean reclamă că are nevoie de reconstrucția penisului după ce a apelat la un salon de piercing
Newsweek
Se votează o nouă creștere de pensie și o nouă formulă de recalculare. NU mai contează anii munciți!
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Un hamster a „evadat” dintr-o școală, într-un balon de plastic. Imaginile, desprinse parcă dintr-un film...
Film Now
James Van Der Beek, forțat de împrejurări să dezvăluie că are cancer. Actorul de 47 de ani, pus în fața unei...
UTV
Margot Robbie si Tom Ackerley au devenit parinti pentru prima oara. Actrita a nascut un baietel perfect...