Peste 50 de milioane de euro are de dat România Agenţiei Spaţiale Europene. Din cauza acestor datorii, România şi-a pierdut dreptul de vot în cadrul agenţiei, spune fostul ministru al Educaţiei şi Cercetării, Sorin Cîmpeanu.Fostul ministru avertizează că se vor pierde foarte multe contracte de finanţare pentru proiectele de cercetare din ţară. Reprezentanţii Agenţiei Spaţiale Române spun însă că momentan niciun contract în derulare nu este afectat. Ministerul Cercetarii nu a comentat până acum situaţia.
„România şi-a pierdut dreptul de vot în Agenţia Spaţială Europeană din 1 iulie 2018 din cauza neplăţii contribuţiei pentru anul 2017 şi pentru 2018. Dacă nu suntem interesaţi de prestigiul României şi prestigiul cercetării ştiinţifice din România pe plan internaţional, pot să vă dau câteva exemple concrete în plan naţional. Contribuţia României la Agenţia Spaţială se întoarce cu cel mai bun randament dintre toate contribuţiile pe care România le plăteşte, mai exact, peste 80%”, spune Sorin Cîmpeanu, fost ministru al Educaţiei şi Cercetării.
Banii se întorc în România prin contracte de finanţare ale institutelor de cercetare sau ale universităţilor care prin competiţie şi-au câştigat dreptul la finanţare. Mai mult, dacă datoria nu va fi plătită, atunci s-ar pierde şi contracte din zona industriei IT, avertizează Sorin Cîmpeanu. Pe lista restanţei României apar 22,8 milioane de euro pentru anul 2017 şi alte 34 de milioane de euro pentru anul 2018.
„Această contribuţie s-a plătit întotdeauna de către România prin intermediul Ministerului Cercetării care a avut în buget aceste sume. Anul acesta, bugetul Ministerului Cercetării fiind diminuat, aceste sume nu au mai existat şi nu au mai fost plătite”, spune Cîmpeanu.
Una dintre soluţii ar fi aceea de a apela la Ministerul de Finanţe pentru a se plăti măcar 10 milioane de euro din cele peste 50. Ministerul Cercetării a declarat că în cel mai scurt timp va avea o poziţie publică în legătură cu acest subiect.
„Ce înseamnă asta pentru prestigiul internaţional? Dezastru. Agenţia Spaţială Română este o instituţie de mare prestigiu la nivel internaţional. Este o poziţie ce a fost câştigată cu greu, în timp, cu expertiza celor din cercetarea românească, poziţie ce se pierde foarte uşor printr-un demers pe care... încerc să găsesc un echivalent academic pentru iresponsabil, dar îmi este greu”, spune fostul ministru.
România este prima ţară est-europeană care a semnat un acord de colaborare cu Agenţia Spaţială Europeană.