România are restanțe de peste 100 de milioane de euro la Agenția Spațială Europeană. Ministrul Burduja promite plata datoriilor

Data publicării:
Repairing Space Station's Cosmic Particle Detector
Astronaut ESA execută un „spacewalk” în afara Stației Spațiale Internaționale, la 400 de km deasupra Pământului. Foto: Profimedia Images

România are datorii restante la Agenția Spațială Europeană de peste 100 de milioane de euro, iar statul român intenționează să plătească aceste restanțe până la sfârșitul anului 2022, informează Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării.

„România trebuie să îşi respecte angajamentele. Avem o tradiţie în participarea la proiecte aerospaţiale de anvergură, prin specialiştii noştri de prim rang, apreciaţi şi respectaţi la nivel mondial. România reprezintă un pilon de bază al proiectului spaţial european şi este dornică şi pregătită să contribuie în continuare prin toate minţile sale luminate la cele mai importante proiecte ESA”, a declarat ministrul Sebastian Burduja, citat în comunicat, conform Agerpres.

Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării anunţă că a iniţiat proiectul de Hotărâre de Guvern privind plata integrală a contribuţiei financiare restante a României pentru perioada 2019-2022 la programele opţionale ale Agenţiei Spaţiale Europene (ESA).

Ministerul precizează că prin acest proiect vizează deblocarea plăţii contribuţiei restante a României la fondul de cercetare spaţială al ESA, valoare care a ajuns la 102.263.517,89 euro, reprezentând 521.543.941 lei.

„România este singurul stat membru care înregistrează datorii la ESA, restanţe acumulate în perioada 2017-2019”, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, prin aprobarea acestui proiect se va reobţine dreptul de vot al României în Consiliul ESA, accesul celor peste 200 de firme româneşti la finanţările ESA şi participarea deplină a ţării în toate proiectele spaţiale europene, inclusiv în cele strategice.

Agenția Spațială Europeană a anunțat anul trecut un concurs pentru angajarea de noi astronauți ESA. În februarie 2022, 16 candidați din România, nouă femei și șapte bărbați, au trecut în următoarea etapă din procesul de selecție a viitorilor astronauți ai Agenției Spațiale Europene (ESA). Candidații au fost selectați dintr-un total de 254 de înscrieri - 55 de femei și 199 de bărbați - pe care România le-a trimis către ESA.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri