Un român care emigrează în Marea Britanie poate obţine un loc de muncă mult mai rapid ca în anii trecuţi. Ofertele sunt multe, dar cele plătite bine se găsesc mai greu, spune un român care lucrează în Edinburgh, ca îngrijitor.
„Au fost bucăţele de joburi pe care le mai făceam, curăţenie, făceam website-ul unui tip, împachetam mirodenii. Rămân cam cu 700 sau 800 de lire sterline”, spune Alex, angajat în Marea Britanie.
Un câştig bun, având în vedere că 1.000 de lire este un salariu considerat decent pentru emigranţi. De la 1 ianuarie, Marea Britanie a ridicat restricţiile de pe piaţa muncii pentru români şi bulgari. O parte a presei din Regatul Unit a dus însă o campanie furibundă împotriva lucrătorilor români, sub pretextul că est-europenii fură locurile de muncă ale englezilor. În realitate, însă, firmele britance se confruntă cu un deficit de personal pe care îl pot acoperi doar cu import de forţă de muncă.
„Există evident o nevoie foarte mare în Marea Britanie, zona medicală, zona de IT&C, în special zona de programare extrem de bine plătite comparativ cu salariile din România”, spune Mihaela Forgaciu, specialist în resurse umane.
În primele şase luni ale anului, din Marea Britanie au venit 62.000 de oferte de locuri de muncă, în creştere cu 30%. Dintre oferte, cele mai multe, în număr de 16.700, au fost pentru asistente medicale. 12.000 de oferte au fost pentru personal în hoteluri şi turism, iar 7.100 pentru îngrijitori de copii şi bătrâni.
„Salariile ofertate către asistenţii medicali pleacă de al 13-14 de lire pe oră, dacă vorbim de segmentul de cămine pentru bătrâni şi poate ajunge undeva între 25.000 şi 26.000 de lire venit brut anual pentru asistenţii medicali începători”, spune Valentin Porubin-Lazurcă, directorul unei agenţii de recrutare.
Statisticile site-urile de recrutare arată că Marea Britanie este pe primul loc în topul preferinţele românilor care vor să emigreze. Urmează Germania, Franţa şi Italia. Ultimele rapoarte arată că mai mult de două milioane de români lucrează peste graniţe.