Curtea Supremă a Marii Britanii discută despre Brexit timp de trei zile, începând de azi. Mai precis, Curtea trebuie să se pronunţe dacă Guvernul de la Londra poate activa Articolul 50, cel care declanşează negocierile pentru ieşirea din UE, fără să consulte Parlamentul.
Dosarul a ajuns la Curtea Supremă după ce Curtea de Justiţie decisese, în urmă cu câteva săptămâni, că Parlamentul trebuie consultat, iar Guvernul a contestat această decizie.
Instanţa supremă ar putea anunţa o concluzie la începutul anului viitor. Guvernul condus de Theresa May vrea să declanşeze negocierile în martie, iar contestaţiile în justiţie ar putea întârzia calendarul.
Este cel mai complex caz pe care Curtea Supremă îl are în discuție în cei șapte ani de când a fost înființată, comentează Reuters.
„Cazul ridică probleme dificile și sensibile în legătură cu relația constituțională dintre guvern și parlament”, sublinia luna trecută Brenda Hale, vicepreședinte al Curții Supreme. „Ce înseamnă exercitarea puterii executive a statului? Noi nu avem o Constituție scrisă care să ne spună răspunsul. Însă mă îndoiesc și că multe constituții scrise ne-ar putea da răspunsul”, a completat ea.
Dacă premierul Theresa May câștigă recursul de la Curtea Supremă, poate continua planul de declanșare a Articolului 50 până la sfârșitul lunii martie. Dar dacă pierde, parlamentul ar putea, teoretic, să blocheze Brexitul, pentru că mulți parlamentari sprijină ideea rămânerii în UE. O asemenea perspectivă este, totuși, greu de conceput. Însă în orice caz, un aviz care ar trebui dat din partea parlamentului ar întârzia procesul ieșirii din UE și ar face să apară și mai multe dubii.