BREXIT. Conservatori influenți îi cer premierului să se răzgândească în privința unui apel la Curtea Supremă
Data publicării:
Mai mulți influenți conservatori, între care doi foști miniștri, îi cer premierului Theresa May să renunțe la demersul de a ataca prin recurs decizia Curții Supreme care spune că înainte de a declanșa procedura pentru ieșirea Marii Britanii din UE trebuie consultat Parlamentul.
Acest apel intervine după ce vineri aceeași Curte Supremă a decis să permită reprezentanților Scoției și Țării Galilor să ia parte la ședințele de audiere în care urmează să examineze, începând din 5 decembrie, recursul guvernului britanic.
Sentința nu este așteptată mai devreme de luna ianuarie.
La sesizarea unor persoane fizice, Înalta Curte din Londra a dat o lovitură judiciară guvernului, la începutul lunii noiembrie, când a decis că deputații trebuie să se pronunțe prin vot asupra lansării procesului de ieșire din UE. Imediat, Guvernul a anunțat că va ataca în apel decizia, la Curtea Supremă. Ulterior, Scoția și Țara Galilor au cerut și au obținut dreptul de a interveni în procesul de la Curtea Supremă.
Printre cei care îi cer acum premierului Theresa May să renunțe la recurs se numără Owen Paterson, fost ministru al mediului în guvernul lui David Cameron, care are poziții pro-Brexit. Acum, Paterson îi cere premierului să renunțe la recursul de la Curtea Supremă din cauza incertitudinii care planează asupra deciziei pe care o va lua justiția, incertitudine care face rău economiei.
„N-aș paria pe șansele guvernului de a câștiga acest apel”, a spus fostul ministru, sâmbătă, la BBC Radio 4. În plus, el a argumentat că există riscul să se creeze niște precedente care nu ar fi de dorit.
De aceeași părere sunt și alți trei conservatori cunoscuți care, însă, susțin rămânerea în Uniunea Europeană. Este vorba de fostul secretar de stat Oliver Letwin, care a condus comisia pentru Brexit, de fostul procuror general Dominic Grieve și de un fost avocat, Edward Garnier.
Letwin atrage atenția că există riscul ca instanța supremă a țării că acorde guvernelor regionale din Scoția și Țara Galilor unele prerogative sau chiar dreptul de veto.
Dominic Grieve spune, la rândul său, că șansele guvernului de a câștiga acest apel sunt mici. În schimb, arată el, prezentarea unui proiect de lege pentru Brexit în Parlament, cu un calendar, ar fi aprobat fără probleme.
De aceeași părere este și fostul ministru al educației, Nicky Morgan.
Edward Garnier, la rândul lui, cere evitarea unei bătălii judiciare inutile între două puteri ale statului, care, în plus, ar implica și cheltuieli inutile.
Toți spun că recursul pe care intenționează să-l facă Theresa May ar putea întârzia activarea articolului 50 din Tratatul de la Lisabona, care lansează procesul de ieșire din UE.
Premierul britanic a spus în repetate rânduri că vrea să declanșeze procedura până la sfârșitul lunii martie 2017.
Pe de altă parte, 60 de deputați conservatori, printre care trei foști miniștri – Michael Gove, Ian Duncan Smith și Therese Villier – i-au cerut premierului May să opteze pentru un Brexit „dur”, să iasă din spațiul economic european și din uniunea vamală, pentru a putea avea un control total asupra imigrației din țăriele UE. Un „soft Brexit”, arată ei, ar oferi un acces limitat la piața unică și controlul imigrației ar fi limitat.
Un purtător de cuvânt al Guvernului a reiterat că executivul își menține poziția în privința apelului la decizia Curții Supreme, precum și calendarul de activare a procedurii până la sfârșitul lunii martie.