Partidul Popular austriac (OVP) şi Partidul Social-Democrat (SPO) vor continua discuţiile pentru formarea unei coaliţii guvernamentale, după ce formaţiunea liberală Neos s-a retras din aceste negocieri, a anunţat vineri seară preşedintele Austriei, Alexander Van der Bellen.
„Karl Nehammer (liderul OVP și cancelarul Austriei - n.r.) şi Andreas Babler (liderul SPO - n.r.) mi-au raportat în întâlnirile în persoană de astăzi că ei continuă să lucreze la o coaliţie. Acest lucru trebuie să se întâmple fără întârziere. Doresc claritate. Claritate rapidă şi cuprinzătoare”, a afirmat Van der Bellen într-o declaraţie televizată, potrivit Reuters preluată de Agerpres.
Un purtător de cuvânt al OVP a anunţat că tratativele pentru formarea unei coaliţii guvernamentale vor continua între conservatori şi social-democraţi, după ce în cursul dimineţii liberalii şi-au anunţat retragerea de la masa negocierilor.
Cu puţin timp înaintea anunţului OVP, conducerea social-democraţilor declarase după o şedinţă că ''acum mingea este în curtea'' conservatorilor pentru continuarea discuţiilor.
Tratativele între OVP şi SPO vor avea loc la biroul cancelarului Karl Nehammer.
De ce s-au retras liberalii
Partidul liberal Neos s-a retras vineri din negocierile pentru formarea unui guvern în Austria, propunând totodată susţinere parlamentară conservatorilor şi social-democraţilor împotriva extremei drepte care a câştigat alegerile legislative, informează AFP şi dpa preluate de Agerpres.
„În această dimineaţă, l-am informat pe preşedinte că noi nu vom continua discuţiile”, a declarat în faţa presei responsabila acestei formaţiuni, Beate Meinl-Reisinger, afirmând că nu a reuşit să treacă proiectele pe care le considera necesare.
„Am asigurat în legătură cu hotărârea noastră de a susţine în parlament reformele asupra cărora un compromis” este posibil, a explicat responsabila, social-democraţii şi conservatorii deţinând doar ei împreună o majoritate, foarte firavă, de un singur loc în parlament.
Această declaraţie intervine în condiţiile în care extrema dreaptă s-a clasat pentru prima dată pe primul loc în alegerile legislative, pe 29 septembrie anul trecut, cu aproape 29% din voturi.
Cu toate acestea, extrema dreaptă nu a fost însărcinată de preşedintele ecologist Alexander van der Bellen să formeze guvernul, niciun partid politic nedorind să se alieze cu liderul acesteia Herbert Kickl.
Şeful guvernului aflat la sfârşit de mandat, conservatorul Karl Nehammer, clasat pe locul doi cu 26,3% din voturi, a fost cel însărcinat să găsească parteneri de coaliţie şi el a început negocieri cu social-democraţii clasaţi pe locul trei (21,1%) şi cu liberalii, clasaţi pe locul patru.
Este pentru prima dată când o coaliţie în trei era preconizată în această ţară prosperă din Europa Centrală, confruntată însă cu o scădere a activităţii economice, asemeni Germaniei vecine, şi cu un deficit bugetar.
Beate Meinl-Reisinger a explicat că negocierile au devenit mai dificile din cauza economiilor care trebuie găsite.
Karl Nehammer a explicat el însuşi că discuţiile, demarate în octombrie, vor fi „complicate” şi că „nu este sigur că acestea vor reuşi”.
În Austria, este nevoie în medie de 62 de zile după alegeri pentru a forma un guvern, termen deja depăşit.
Editor : Ana Petrescu