Brexit. Vasile Dîncu: Părerea mea este că se negociază în continuare; pericolul cel mai mare e disoluţia UE

Data publicării:
vasile dincu in fata ta 5-1

„Tot acest Brexit a fost mai degrabă o metodă de negociere cu Uniunea Europeană. A fost o altă metodă de a negocia noi privilegii pe care Marea Britanie oricum le are în acest moment, având un statut special în UE, cred că a fost organizat în acest sens. Sigur că este un risc, a fost o încercare de a reechilibra electoratul, de a readuce electorat de dreapta printr-un mesaj oarecum naţionalist, de a reactualiza un anumit electorat să spunem aşa”, a declarat Dîncu pentru News.ro.

El a spus că „efectele sunt interesante” şi că trebuie văzut dacă această decizie populară va deveni şi efectivă, pentru că şi în Marea Britanie orice referendum este consultativ.

„Evident, pentru Cameron şi partidul său, dacă nu pun în practică această decizie populară, este un mare risc politic, adică o dată ce ai început o asemenea acţiune ar trebui să o duci la capăt, că, dacă nu, ai o mare problemă electorală. În Marea Britanie oamenii nu se joacă cu referendumul. Oamenii cred în actul democraţiei şi atunci ar trebui pus în practică”, a adăugat vicepremierul.

El a spus că pentru România sunt şi riscuri, dar că nu este un risc foarte mare din punct de vedere economic, pentru că investiţiile directe în România ale Marii Britanii sunt undeva la 4% din investiţiile străine, de asemenea nu există bănci în sistemul financiar românesc cu capital britanic care să inducă o problemă în sistemul bancar românesc.

„În al doilea rând, românii din Marea Britanie, cei care lucrează acolo, după cum ştiu eu situaţia de acolo, nu cred că le este periclitat locul de muncă, pentru că în Marea Britanie rezidenţii români sunt destul de specializaţi, să spun aşa, sunt oameni respectaţi, care au fost integraţi în locuri de muncă importante, sunt bine plătiţi faţă de alte ţări, adică sunt oameni destul de bine integraţi”, a adăugat Vasile Dîncu.

Vicepremierul a arătat, însă, că o pierdere a României ar putea să fie faptul că se subţiază contribuţia la UE a Marii Britanii, care este de 8,8 miliarde de lire sterline la bugetul Uniunii. „Or, din această contribuţie, să zicem aşa, România beneficiază în programele de coeziune, de dezvoltare”, a explicat el.

Vasile Dîncu a spus că un alt risc este faptul că se creionează în UE deja două tipuri de ţări: „Se creionează ceea ce unii specialişti numesc un inel interior, adică ţări care se integrează tot mai mult şi care lasă tot mai mult din suveranitatea lor pentru a se integra şi ţări într-un inel exterior, care nu vor să renunţe la suveranitatea lor şi prin aceasta devin un fel de semiintegraţi în UE, adică Uniunea Europeană devine o Uniune cu două viteze, şi asta nu ne avantajează pe noi, pentru că în ţările noastre din Est avem nevoie de integrare cât mai puternică a UE ca să fim sprijiniţi să ajungem la un anumit nivel”.

„Părea mea este că se va negocia în continuare, că această decizie şi prin aceste idei care au venit dinspre Scoţia sau Irlanda de Nord (de a nu părăsi UE) societatea britanică, cea progresită este mai degrabă pentru Uniune decât pentru a ieşi. Cred că politicienii britanici negociază în continuare cu politicienii europeni un statut special, un statut pe care îl au şi în acest moment, dar probabil care să fie mult mai puternic. Încă nu văd în acest moment un pericol de a ieşi Marea Britanie din UE, vom vedea evoluţiile viitoare, dar aşa cum am văzut mi se pare că aceasta a fost o negociere continuă”, a mai declarat vicepremierul.

Vasile Dîncu a spus că pericolul cel mai mare este al unui precedent în ceea ce priveşte disoluţia Uniunii Europene.

„Neexistând un exemplu până acum, era mai mult o idee teoretică, euroscepticii şi eurorealiştii, ca să spun aşa, nu aveau o foarte mare forţă în ţările în care încercau aceste strategii. Pe de altă parte, este un pericol pentru că va da sens unui nou naţionalism în ţările din UE. Din fericire, în România nu avem o formă de extremism, o puternică partidă, să spunem aşa, antiunionistă referitor la UE, dar în multe ţări există asta. Cred că dacă polticienii din toate ţările Uniunii Europene vor găsi inteligenţa de a comunica cu popoarele lor, cu cetăţenii şi dacă ţin la acest proiect, el va merge mai departe”, a declarat vicepremierul.

Britanicii au votat pentru ieşirea din Uniunea Europeană în referendumul istoric de joi, a anunţat oficial, la Manchester, preşedinta Comisiei Electorale, Jenny Watson. 51,9% dintre britanici au votat pentru ieşirea din UE, iar 48,1% au votat pentru rămânerea în blocul comunitar, arată rezultatele finale anunţate după încheierea numărătorii sufragiilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
NASA a surprins o imagine rară deasupra Pământului, în troposferă...
Digi FM
Un american și-a dus soția la un magazin din Brașov, iar imaginile sunt virale. Reacția acestuia când vede...
Pro FM
Închisoarea l-a schimbat complet pe Sean „Diddy” Combs. Rapperul „a slăbit” și „a albit” în cele trei luni de...
Film Now
Tom Hanks insistă că „e într-o formă bună”, în ciuda apariției care i-a îngrijorat pe fani. S-a zvonit că...
Adevarul
Amantlâc în fotbalul mare: viitoarea nevastă i-a bătut la ușă amantei în miez de noapte
Newsweek
Bucura Oprescu care a garantat indexarea pensiilor reconfirmată ministrul muncii. Își ține cuvântul?
Digi FM
Fiica lui Mircea Diaconu rupe tăcerea după moartea actorului: „Nu a murit de cancer de colon”
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Jennifer Lopez, fotografiată la cumpărături cu Emme, pe care a prezentat-o cu pronume neutru acum doi ani
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...