Sectorul serviciilor din Marea Britanie datorează mult lucrătorilor din România. Aceştia sunt consideraţi profesionişti, eficienţi şi foarte adaptabili. Ce schimbări îi aşteaptă după Brexit şi în ce condiţii vom mai putea călători în Regatul Unit din martie anul viitor? Guvernul britanic şi-a trimis reprezentanţii la întâlniri cu membrii comunităţii româneşti, ca să le răspundă în mod direct la întrebări.
29 martie 2019 este ziua în care Marea Britanie va renunţa la statutul de membru al Uniunii Europene. După această dată va urma o perioadă de doi ani în care se vor implementa măsurile negociate de guvernul britanic şi reprezentanţii UE. Una dintre întrebările pe care şi-o pun românii interesaţi de Regatul Unit este dacă vor avea nevoie de viză.
Suella Fernandes, subsecretar de stat: În timpul perioadei de implementare, poziţia guvernului UK este să nu ceară viză pentru intrările pe teritoriul nostru. Ce se va întâmpla este că în cazul dreptului la libera circulaţie va fi o cerinţă de a se înregistra la intrarea în UK. Dar acest lucru este încă subiectul negocierilor şi aceasta este poziţia noastră la acest moment.
Cât de mult are însă nevoie economia Marii Britanii de migranţii care lucrează deja aici? Ne-au răspuns antreprenorii români care intra în contact zilnic cu reprezentanţii companiilor britanice, mai ales în zona serviciilor.
Corneliu Gheţu, antreprenor: Economic va fi o cădere foarte bruscă, foarte abruptă, pentru că românii sunt foarte muncitori. Vă dau exemplul românilor pentru că îi cunosc, cunosc comunitatea. Vreau să apăs pe faptul că românii sunt foarte muncitori şi foarte apreciaţi. Pe de o parte ei ne apreciază ca forţă de muncă, asta e clar, ştiu 100%, pe de altă parte au ceva împotriva noastră pentru că au impresia că îi sufocăm sau ceva de genul ăsta.
Cristina Irimie, antreprenor: Este greu de urmărit ceea ce se întâmplă pe piaţa muncii, sunt diferite domenii în care se lucrează strict cu forţă de muncă din Europa de est, mai ales în Londra, ni se spune în mod repetat de către companiile de construcţii, de exemplu, cu care noi colaborăm pe cursuri profesionale că nu ar putea să facă faţă fără români. Ei sunt conştienţi de câtă nevoie este de români pe segmentul construcţiilor. La fel cum ne referim la construcţii vorbim de HoReCa, vorbim de îngrijire de bătrâni, vorbim de asistenţi medicali. Sunt multe servicii în care de fapt românii joacă un rol foarte important, aşa că portiţe trebuie să se deschidă, în primul rând pentru că Marea Britanie trebuie să facă faţă servirii intereselor business-urilor britanice.
Societatea britanică apreciază oamenii pregătiţi, indiferent de domeniul în care lucrează. Iar reprezentanţii guvernului de la Londra dau asigurări că după Brexit situaţia va rămâne la fel din acest punct de vedere. Întâlnirile cu membrii comunităţii de români vor continua.