Germania, Franţa şi Italia încearcă să determine Marea Britanie să invoce articolul 50 şi să plece cât mai repede din Uniunea Europeană. În schimb, premierul britanic David Cameron spune că demararea procedurilor va fi de datoria succesorului său.
Angela Merkel, cancelarul Germaniei: „Nu pot exista discuţii informale sau oficiale despre ieşirea Marii Britanii, înainte de primirea cererii de către Consiliul European din partea acesteia. Niciun pas nu poate fi făcut înainte ca acest lucru să se întâmple.”
Francois Hollande, preşedintele Franţei: „De ce să mai pierdem timp? Nimic nu este mai nesigur decât incertitudinea. Incertitudinea provoacă un comportament politic care adesea este iraţional. Incertitudinea provoacă comportament financiar care de asemenea poate fi iraţional.”
David Cameron, premierul Marii Britanii: „Guvernul britanic nu va activa articolul 50 în acest moment. Înainte să facem acest lucru, trebuie să decidem ce fel de relaţie vrem cu UE şi aceste lucruri le vor decide viitorul premier şi cabinetul lui.”
Aflat la Londra, la o întâlnire cu omologul său britanic, John Kerry nu şi-a ascuns regretul faţă de decizia Marii Britanii de la părăsi Uniunea Europeană.
John Kerry, secretarul de Stat al SUA: „Sunt de acord că rolul Marii Britanii a fost diminuat cumva? Nu. Cred că s-a schimbat. Personal, regret că Marea Britanie nu o să fie la masă când va fi dialog SUA - UE.”
Casa Albă se aşteaptă la o ieşire ordonată şi transparentă a Marii Britanii din UE.
Eric Schultz, purtătorul de cuvânt al Casei Albe: „ Vom rămâne implicaţi şi vom urmări cu atenţie.”
Standard&Poor's a scăzut ratingul de ţară al Marii Britanii, de la triplu A - cel mai bun posibil - la AA, după votul de săptămâna trecută. Agenţia anticipează „un context politic mai puţin previzibil, mai instabil şi mai ineficient în lunile următoare” în Regatul Unit.