Brexit. Adrian Năstase: Români din Marea Britanie au fost folosiți ca material pedagogic pentru cei care au argumentat Brexitul

Data publicării:
adrian nastase alta captura

„Nu cred. Nu cred că a fost doar o dimensiune emotională. Marea Britanie purta trei pălării (există o lungă traditie în domeniu): statutul de membru al Uniunii Europene, calitatea de partener special al Statelor Unite dar și cea de membru al Commonwealth-ului – o asociere de două miliarde de locuitori. Marea Britanie a preferat să se retragă dintr-o asociere unde leadershipul Germaniei, afluxul de migranți dar și relația sinuoasă cu Rusia o deranjau și să se replieze pe componenta Commonwealth. Imigranții din India, Bangladesh, etc. nu au deranjat, deranjează „imigranții” din Europa?

Va urma un efect de bulgăre de zăpadă – în Olanda, Turcia, Franța. Vor fi urmări interne în Marea Britanie - relațiile Angliei cu Scoția, Țara Galilor. Vor urma cereri de referendumuri în Europa cu posibile efecte teritoriale. Vor fi efecte economice și valutare. Vor fi afectați, evident, și cei 300 000 de români aflați în Marea Britanie. Unii dintre ei au fost folosiți, ca material pedagogic, pentru cei care au argumentat Brexitul. Mulți vor dori să-și consolideze statutul legal acolo, alții se vor reloca în țările UE, alții vor reveni acasă. Va fi pregătit guvernul să-i primească? Problema valului de migranți, aflați în Turcia sau în Germania, va deveni și mai acută.

Uniunea Europeană se restrânge teritorial, în loc de extindere („proces ireversibil”?), apare un proces de marche-arriere, de fapt o întoarcere cu decenii în urmă. De la ambiția de putere globală, UE va redeveni o putere regională, mai dependentă de umbrela de securitate americană și sub presiunea unor compromisuri și mai mari cu Rusia.

Cine câstigă și cine pierde? Eu nu cred că va câstiga cineva din Marea Britanie (devalorizarea monedei, incidentă în ceea ce privește City-ul, sediile multinaționalelor, comerțul, etc) sau din Uniunea Europeană (politici de dezvoltare, finanțare, politici de apărare, politică externă, etc) . Nu cred însă nici că este „începutul sfârșitului” dar este evident un semnal clar pentru o reformă structurală a Uniunii Europene. În mod categoric, visul unei Europe federale s-a sfârșit. Va fi oare înghițit, din nou, continentul nostru într-o formulă de tipul „Europei de la Vancouver la Vladivostock?” a fost mesajul fostului premier Adrian Năstase.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
NASA a surprins o imagine rară deasupra Pământului, în troposferă...
Digi FM
Un american și-a dus soția la un magazin din Brașov, iar imaginile sunt virale. Reacția acestuia când vede...
Pro FM
Închisoarea l-a schimbat complet pe Sean „Diddy” Combs. Rapperul „a slăbit” și „a albit” în cele trei luni de...
Film Now
Tom Hanks insistă că „e într-o formă bună”, în ciuda apariției care i-a îngrijorat pe fani. S-a zvonit că...
Adevarul
Amantlâc în fotbalul mare: viitoarea nevastă i-a bătut la ușă amantei în miez de noapte
Newsweek
Bucura Oprescu care a garantat indexarea pensiilor reconfirmată ministrul muncii. Își ține cuvântul?
Digi FM
Fiica lui Mircea Diaconu rupe tăcerea după moartea actorului: „Nu a murit de cancer de colon”
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Jennifer Lopez, fotografiată la cumpărături cu Emme, pe care a prezentat-o cu pronume neutru acum doi ani
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...