Boris Johnson invocă integritatea Regatului Unit pentru a încălca acordul Brexit

Data publicării:
boris johnson, premierul marii britanii
Boris Johnson. Foto: Getty Images

Premierul britanic Boris Johnson a invocat luni integritatea Regatului Unit pentru a-și apăra controversatul proiect de lege care revine asupra unor angajamente deja asumate în cadrul acordului Brexit, relatează AFP, potrivit Agerpres. Liderul conservator se confruntă cu o frondă în propria sa tabără.

Șeful guvernului conservator a spus în faţa Camerei Comunelor că textul propus este „esenţial pentru menţinerea integrităţii politice şi economice a Regatului Unit”.

Boris Johnson a acuzat Uniunea Europeană că ameninţă să creeze „o frontieră vamală în propria noastră ţară” între Marea Britanie şi provincia Irlanda de Nord. Proiectul său de lege reprezintă „o plasă de siguranţă”, „o poliţă de asigurare” de care speră să nu se folosească niciodată, a spus el.

„Niciun premier britanic, niciun guvern, niciun parlament nu ar putea accepta" astfel de condiţii, a argumentat el, răspunzând criticilor formulate de cei cinci predecesori ai săi.

Conform chiar mărturisirii guvernului, acest proiect de lege încalcă dreptul internaţional "de o manieră foarte precisă şi limitată", contrazicând anumite părţi ale acordului de ieşire din UE pe care Londra s-a angajat să le respecte în urmă cu mai puţin de un an, în special dispoziţiile vamale pentru Irlanda de Nord.

Cerând retragerea dispoziţiilor controversate cel târziu până la sfârşitul lunii, Bruxellesul a ameninţat că va introduce o acţiune în justiţie şi a menţionat că vede în acestea o lovitură dată "încrederii" reciproce într-un moment în care cele două părţi nu mai au decât câteva săptămâni pentru a ajunge la un acord de liber schimb şi de a evita o ruptură brutală şi perceperea de taxe vamale de la 1 ianuarie 2021. Această dată corespunde cu încheierea perioadei de tranziţie de după divorţul de la 31 ianuarie.

Chiar dacă Boris Johnson dispune de o largă majoritate care face puţin probabilă o respingere a textului în primul vot de luni seară, deputaţii rebeli ar putea avea în zilele următoare o susţinere decisivă pentru un amendament prezentat de deputatul Robert Neill, care limitează puterile guvernului privind orice atingere care ar putea fi adusă acordului de Brexit, comentează France Presse.

Rebeliunea în rândul conservatorilor s-a amplificat luni odată cu criticile lui Geoffrey Cox, fost consilier juridic al guvernului favorabil Brexit-ului şi ale lui Sajid Javid, fost ministru de finanţe care a demisionat în februarie.

Citește și: Președintele Consiliului European îndeamnă Londra să pună integral în aplicare acordul de ieşire din UE

Editor: B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Care este vârsta maximă până la care poți conduce în România? Ce prevede Codul Rutier
Digi FM
Ceasul purtat de Mark Zuckerberg a devenit viral. Cât costă și de ce este extrem de rar
Pro FM
Nelly Furtado, apariție rară în costum de baie: E în regulă să fiți OK cu ce vedeți în oglindă. Nu are...
Film Now
Dezvăluiri despre Jennifer Lopez, după ce a divorțat oficial de Ben Affleck: „Basmul promis s-a transformat...
Adevarul
Cristian Tudor Popescu îi sugerează lui Iohannis ce să discute cu Trump. „Nu vreți și România?”
Newsweek
Se dau 3.000 lei în plus la pensie. Șeful Casei de Pensii spune care pensionari iau banii. Și cum?
Digi FM
Tudor Chirilă, convins de o prezentatoare TV să-și cumpere o casă veche pe lângă Sibiu. FOTO după...
Digi World
Şapte tipuri de cancer sunt legate de consumul de alcool. Ce măsuri solicită autoritățile medicale din SUA
Digi Animal World
Pisica care a cucerit TikTok-ul. Poziția hilară în care doarme i-a adus 4 milioane de vizualizări
Film Now
Îndrăgostit până peste cap. Hugh Jackman, de mână cu Sutton Foster, la patru luni de la despărțirea de soție
UTV
Elena Viscu, declaratii transante despre relatia cu CRBL. „Sunt eu cu chipul acesta de zana, dar pana la...