Cu mai puţin de o săptămână înaintea referendumului pentru independenţă, unioniştii şi separatişti sunt despărţiţi în sondaje de doar două procente, care se înscriu în marja de eroare.
„Scoţienii nu vor fi păcăliţi de preţul petrolului, de marile pieţe sau de marele guvern de la Londra. Nu vom permite să pierdem această şansă unică în viaţă să construim o ţară mai prosperă şi o societate mai echitabilă”, spune Alex Salmond, liderul Partidului Naţional Scoţian.
Politicienii de la Londra fac toate eforturile pentru a-i păstra pe scoţieni în Regat. Ei avertizează asupra pericolelor care vin împreună cu independenţa şi promit o autonomie mai mare
„Facturi mai mari la alimente şi la celelalte produse, pierderea locurilor de muncă, distrugerea oportunităţilor de investiţie. Intrăm pe un teren economic minat”, afirmă Gordon Brown, fost premier al Marii Britanii.
„Trebuie să le spuneți oamenilor că răspunsul NU aduce cu el, totuși, schimbări. Este un vot care dă puteri mai mari, este un vot pentru o Scoție mai puternică, este un vot pentru un Parlament scoțian cu mai multe puteri”, susține Ed Miliband, liderul Partidului Laburist.
Politicienii de la Londra au primit ajutor şi din partea FMI. Un purtător de cuvânt al instituţiei financiare a declarat că, după o eventuală declarare a independenţei, Scoţia riscă să aibă probleme financiare.