Dacă în București oamenii stau cu orele în autobuz, în drumul spre și de la muncă, în străinătate, problema navetei este istorie. Producătorii de autobuze se bat acum în maşini ecologice şi în tehnologie. Călătoria prin oraş se face într-un fotoliu conectat la internet. Aflați cum arată autobuzele viitorului dintr-un reportaj filmat la Madrid, la un târg de profil din capitala Spaniei.
Producatorii străini sunt convinşi că viitorul transportului în comun este tehnologia.
„Un vehicul de transport în comun în care călătorul îşi petrece maximum 15 minute, iar ceea ce îşi dorește este de a intra în mijlocul de transport, de a se conecta, a avea wi-fi, a dispune de informaţii atât în autobuz cât şi în staţii, mai pe scurt, tehnologie la îmbarcare”, spune J. G. Domingo, reprezentant al Asociaţiei producătorilor de autobuze.
Cu aproape 6 milioane de locuitori, Madridul a optat pentru un transport public ecologic.
Sunt nu mai puţin de 2000 de astfel de autobuze ecologice care circulă pe străzile şi pe culuoarele unice de transport în comun din Capitală Spaniei. Urcarea se face doar pe uşa din faţă, unde trebuie, în zona şoferului, să îţi validezi biletul sau să cumperi un bilet pentru călătorie. În rest sunt scaune speciale mult mai ample pentru persoanele în vârstă, spaţii speciale pentru cărucioare cu copii sau pentru cărucioarele persoanelor cu handicap. Pentru acestea rampa de la uşa din spate se deschide ori de câte ori este solicitată. În plus, de anul acesta noutatea sunt USB-urile montate în autobuz astfel încât călătorii să îşi poată încărca telefoanele în timpul călătoriei”, relatează Ciprian Bălţoiu, corespondent Digi24 în Spania.
La Madrid a fost prezentat și troleibuzul viitorului, care dispune de baterii ce pot fi încărcate cât timp maşina este oprită în staţie.
În Spania, autobuzele fac trasee şi de 100 de kilometri pentru a conecta capitala cu oraşele satelit.