ACTUALIZARE 21:45 Procurorul federal al Belgiei a confirmat că Abrini „a mărturisit că a fost prezent la locul faptei”, potrivit NBC News.
„A explicat că și-a aruncat vesta într-un tomberon și că și-a vândut după aceea pălăria”, declară procurorul într-o declarație trimisă pe e-mail, precizează NBC News.
Anterior, oficiul procurorului anunțase că Abrini a fost pus sub acuzare pentru asasinate teroriste și participare la o grupare teroristă în legătură cu atentatele de la Paris.
Totuși, notează NBC, nu e clar deocamdată dacă presupusa mărturisire a lui Abrini va implica și formularea altor acuzații pe numele său.
Potrivit informațiilor obținute de publicația belgiană, Mohamed Abrini a mărturisit anchetatorilor și judecătorului de instrucție care l-a interogat sâmbătă că este „bărbatul cu pălărie”, cel de-al treilea suspect terorist de la aeroportul Zaventem.
Abrini, vechi tovarăș al lui Salah Abdeslam, a mai explicat, potrivit surselor L'Echo, că echipele de teroriști care au atacat Bruxelles-ul la 22 mai voiau, de fapt, să se întoarcă la Paris ca să lovească din nou capitala franceză. Au fost luate însă din scurt de ancheta care avansa prea repede și au decis în ultimă instanță să comită atentatele la Bruxelles.
„Omul cu pălărie” surprins la Zaventem de camerele de supraveghere în dimineața de 22 mai a părăsit pe jos aeroportul după ce și-a lăsat încărcatura explozivă acolo, în timp ce alți doi kamikaze s-au aruncat în aer.
„Bărbatul cu pălărie” de la aeroport era unul dintre cei mai căutați suspecți din Europa.
Abrini are 31 de ani și este bănuit că este implicat în pregătirea atentatelor de la 13 noiembrie care s-au soldat, la Paris, cu 130 de morți.
Procurorii l-au pus sâmbătă sub acuzare și pe Osama Krayem, bănuit că a fost al doilea om aflat în contact cu atacatorul kamikaze de la stația de metrou din Bruxelles și cel care ar fi fost prezent în momentul cumpărării genților folosite ulterior în dublul atentat sinucigaș de pe aeroportul internațional Zaventem.
Un cetățean din Rwanda, Hervé B. M., și un alt suspect, identificat ca Bilal E. M., sunt de asemenea puși sub acuzare pentru participare la o organizație teroristă și la asasinate teroriste.
Potrivit L'Echo, Bilal E. M. ar fi Bilal El Makhoukhi, condamnat în ianuarie 2015 pentru implicarea într-o organizație în prezent desființată, Sharia4Belgium, care s-ar fi ocupat cu recrutarea de luptători pentru Statul Islamic, pe care îi trimitea în Siria și Irak.
Rolul lui Abrini la Paris
ADN-ul său a fost găsit pe o mașină Renault Clio care a fost folosită în atentatele de la Paris. A fost văzut în compania lui Salah Abdeslam într-un service. Cei doi ar fi închiriat un apartament la Alfortville, chiar înainte de atentate. În acest apartament ar fi fost găzduiți mai mulți dintre teroriștii kamikaze.
Mohamed Abrini, zis și „Brioșă”, a crescut - împreună cu cei trei frați ai săi și cu două surori - la Molenbeek, nu departe de familia Abdeslam. Este suspectat că a făcut scurte călătorii în Siria în vara anului trecut. Fratele său mai mic, Souleymane, de 20 de ani, ar fi murit în această țară în 2014 luptând în brigada islamistă a lui Abdelhamid Abaaoud, presupusul „creier” al atentatelor de la Paris.
Arestarea lui Abrini intervine la trei săptămâni după cea a lui Salah Abdeslam, arestat la Molenbeek, după ce era căutat de patru luni. Acesta din urmă va fi extrădat în Franța în câteva săptămâni, după ce va fi audiat de anchetatorii belgieni în legătură cu atentatele de la Bruxelles.
Osama Krayem, alias Naim Al Ahmed, a venit în Belgia din Ulm, Germania, cu un vehicul închiriat de Salah Abdeslam. A fost văzut în compania lui Khalid El Bakraoui (atacatorul care s-a aruncat în aer la metrou) chiar înainte de atentatele de la Bruxelles, iar justiția încearcă să stabilească acum dacă era prezent și în momentul exploziei din stația Maelbeek.
El a fost filmat în centrul comercial City 2 în timp ce cumpăra gențile în care teroriștii au amplasat bombele care au explodat pe aeroportul Zaventem.
Abrini fost pus sub acuzare pentru „asasinate teroriste” și „participare la activitățile unei grupări teroriste”, a anunțat sâmbătă Parchetul federal belgian într-un comunicat, transmite Agerpres.
Parchetul a precizat că deocamdată nu se poate pronunța dacă Abrini este sau nu implicat și în atentatele din 22 martie de pe aeroportul Zaventem din Bruxelles.
În afară de Abrini, procurorii au anunțat inculparea altor trei indivizi: Osama K, bănuit că a fost al doilea om aflat în contact cu atacatorul kamikaze de la stația de metrou din Bruxelles și cel care ar fi fost prezent în momentul cumpărării genților care au fost ulterior folosite în dublul atentat sinucigaș de pe aeroportul internațional Zaventem; cetățeanul rwandez Herve B.M. și Bilal E.M., inculpați pentru asasinate teroriste și pentru participare la activitățile unei grupări teroriste.
Alți doi bărbați arestați vineri împreună cu Abrini au fost eliberați după ce au fost interogați.
Totodată, autoritățile belgiene au confirmat arestarea unei a șasea persoane având legătură cu atacurile sinucigașe din Bruxelles în care și-au pierdut viața 32 de oameni.
O operaţiune antiteroristă de amploare a avut loc și sâmbătă la Bruxelles, într-o suburbie. Zeci de membri ai trupelor speciale au scotocit un cartier locuit de musulmani, dar în final nu au făcut nicio arestare.
„Felicitări tuturor serviciilor de poliție și de securitate, precum și Parchetului. Lupta contra terorismului continuă”, a scris pe Twitter ministrul belgian de interne, Jan Jambon, a cărui poziție în guvern a fost fragilizată după atentate.
Consiliul Național de Securitate, reunit vineri seara, a decis să mențină nivelul alertei teroriste în Belgia la nivelul 3 din 4 posibile, ceea ce înseamnă că amenințarea este „posibilă și probabilă”.