"Primele mele gânduri se îndreaptă către victimele acestui atentat deosebit de sângeros şi către familiile acestora, cărora le transmit condoleanţe şi cărora le doresc să găsească puterea să depăşească acest moment dureros", scrie Tăriceanu, într-un comunicat de presă.
Preşedintele Senatului spune însă că a constatat "cu multă îngrijorare" că acest gen de tragedii tind să intre în cotidian, "că imaginaţia criminală a acestor terorişti depăşeşte orice limită", iar comunicatele cancelariilor "nu pot repara ireparabilul". Liderul ALDE consideră că o parte din vină o poartă şi serviciile de informaţii, care nu îşi fac treaba.
"Devine din ce în ce mai de neînţeles cum serviciile specializate din ţări, cu multă experienţă în domeniu, se dovedesc ineficiente în prevenirea şi derularea acestor crime împotriva civililor complet nevinovaţi. Întărirea numerică a forţelor care asigură paza şi ordinea poate fi considerată doar o măsură complementară, pentru că este imposibilă blocarea pe teren în proporţie de 100% a acestor acte teroriste. Serviciile secrete au datoria să-şi demonstreze utilitatea prin acţiuni eficiente de neutralizare la nivelul decidenţilor care dirijează aceste acte criminale", scrie Tăriceanu.
Suspectul ucis după atacul de la Nisa, soldat cu 84 de morţi, era cunoscut forţelor de ordine pentru infracţiuni mici înainte de masacru şi nu era suspect de terorism, relatează Le Parisien. Născut în Franţa, în 1985, bărbatul nu era urmărit de serviciile de securitate sub suspiciune de extremism.
Cartea sa de identitate a fost găsită în camion. Potrivit unor surse apropiate anchetei, bărbatul este de origine tunisiană.
Presa franceză nu a anunţat deocamdată numele acestuia, dar a precizat că vehiculul cu care a comis masacrul, un camion, era închiriat.
sursa: News.ro