Francezii îşi cere scuze pentru că au trimis în Parlamentul European un partid eurosceptic. Imediat după ce a fost anunţat rezultatul alegerilor, a apărut un site, deareuropewearesorry.eu, pe care apare doar atât: „Dragă Europa, ne pare rău! Cu dragoste, din Franţa! (cea preeuropeană)”.
Victoria extremei drepte în Franţa este comentată în termeni duri de jurnaliştii din Germania. „Seism politic”, titrează Frankfurter Allgemeine Zeitung, care continuă: „Vor fi consecinţe importante. Sloganul "gata cu Europa" ar trebui luat în serios”.
Bild, cel mai citit ziar din Germania, vorbeşte la rândul său de un „şoc electoral în Franţa”. Iar Die Welt îşi pune problema viitorului politic al preşedintelui Francois Hollande.
„Din cauza acestei catastrofe electorale, preşedintele francez François Hollande, învins, este şi mai slăbit. Ar urma să fie şi mai dificil pentru el să demareze reformele necesare”, scrie Die Welt.
„Şoc în Franţa”, titrează şi cotidianul italian Corriere della Serra, pentru ca La Repubblica să vorbească de un adevărat cutremur în politica europeană.
„Acesta e un cutremur în multe şi importante ţări din Uniunea Europeană, începând cu Franţa şi Marea Britanie, unde Frontul Naţional condus de Marine Le Pen şi UKIP condus de Nigel Farage se afirmă ca primele partide, rezultate pe care nu le-au obţinut niciodată în istoria lor”, scrie cotidianul.
Ascensiunea extremelor este amplu comentată şi în Hexagon. Potrivit Le Figaro, victoria Frontului Naţional este de fapt a liderului Marine Le Pen.
„Victoria Frontului Naţional rămâne un şoc care va zgudui Franţa şi Europa întreagă. Unda de şoc creată de partidul lui Marine Le Pen depăşeşte cu mult frontierele naţionale. Este o ameninţare reală pentru ideea europeană”, scrie și cotidianul Liberation.
„Doamna Le Pen conduce marşul extremei drepte în Europa”, titrează şi cotidianul britanic Daily Mail, în timp ce Financial Times vede în anunţata victorie a Partidului Independenţei din Marea Britanie o adevărată umilire pentru premierul David Cameron.
Reacțiile presei vin în contextul în care formațiuni extremiste sau naționaliste au obținut cel mai mare număr de voturi în unele țări europene.
Frontul Naţional din Franţa a obţinut o victorie peste aşteptări. Un sfert din voturi au mers la formaţiunea condusă de Marine Le Pen, iar partidul fostului preşedinte Nicolas Sarkozy a obţinut 20 de procente. Socialiştii lui Francois Hollande au fost de-a dreptul ignoraţi.
Poporul „nu mai vrea să fie dirijat din afară, să se supună legilor pentru care nu au votat şi nici să asculte de comisari care nu sunt supuşi legitimităţii sufragiului universal”, a spus Marine Le Pen.
Situaţie asemănătoare şi de cealaltă parte a Canalului Mânecii, unde britanicii au acordat cele mai multe voturi liderului formaţiunii naţionaliste, care a luat la ţintă România în campania lui electorală.
„Una dintre erorile istorice ale Uniunii Europene a fost extinderea prea mare către est şi acceptarea unor state din blocul sovietic. Şi să faci acest lucru cu libera circulaţie a persoanelor când salariul minim în Marea Britanie este de nouă ori peste cel din România, poate acest lucru explică depopularea care are loc”, a fost una dintre declarațiie președintelui UKIP, Nigel Farage.
Concluziile au fost trase de cancelarul Germaniei, cu un ton calculat, ca de obicei.
„Succesul populiştilor şi al extremei-drepte este remarcabil şi regretabil. Însă trebuie să recâştigăm alegătorii”, a spus Angela Merkel.